Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των φοιτητών της Πανεπιστημιακής μονάδας Λήμνου : - Καρακίτσου, Αναστασία; Πετσόπουλος, Μιχαήλ (2014)
Η παρούσα μελέτη καταγράφει τις διατροφικές συνήθειες των φοιτητών της Πανεπιστημιακής μονάδας Λήμνου. Με χρήση ερωτηματολογίου που αφορά δείγμα 150 φοιτητών εξετάζονται αρχικά οι διατροφικές συνήθειες των φοιτητών και κατά πόσο αυτές στηρίζονται στη Μεσογειακή διατροφή, στη συνέχεια οι συμπεριφορές υγείας των φοιτητών και τέλος εξετάζεται η κατανάλωση τοπικών προϊόντων.Ερέθισμα για την πραγματοποίηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η αυξανόμενη παρατήρηση των τάσεων και συμπεριφορών που συνδέονται με την κακή διατροφή των φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του προσδιορισμού των παραγόντων που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις συνήθειες διατροφής των φοιτητών είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα και διατροφικές συμπεριφορές, η επίλυση των οποίων θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής και θα ενίσχυε την υγεία των νέων ανθρώπων που σπουδάζουν. Η ομάδα στόχου επιλέχθηκε να είναι φοιτητές του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής γιατί οι συγκεκριμένοι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αποκτούν γνώσεις πάνω σε θέματα διατροφής και ένας εκ των στόχων ήταν η διερεύνηση του κατά πόσο οι σπουδές έχουν επηρεάσει τις διατροφικές τους συνήθειες.Παρατηρείται ότι οι νεαροί ενήλικες, μετά τα 20 τους χρόνια, αναλαμβάνουν συνήθως για πρώτη φορά αποκλειστικά την ευθύνη της διατροφής τους. Ζουν συχνά πλέον μόνοι τους, μακριά από την οικογένεια που φρόντιζε τα γεύματά τους. Φαίνεται ότι καταλήγουν είτε να μαγειρεύουν οι ίδιοι, είτε να εξαρτώνται από άλλους ή τέλος να καταναλώνουν εύκολες και «γρήγορες» τροφές (fast food). Οι διατροφικές συνήθειες, τις οποίες τελικά θα αποκτήσουν την εποχή αυτή, τους συνοδεύουν αρκετά χρόνια της ενήλικης ζωής τους, καθορίζοντας έτσι συχνά και την έκβαση της υγείας τους.Τα συμπεράσματα που εξάχθηκαν από την παρούσα μελέτη είναι ότι οι φοιτητές διαθέτουν κάποια καλά χαρακτηριστικά στοιχεία όσον αφορά τις διατροφικές τους επιλογές, ωστόσο παρατηρείται ότι δεν αποφεύγουν την κατανάλωση έτοιμου φαγητού καθώς και την παράλειψη γευμάτων, όπως και τις αρνητικές συμπεριφορές υγείας (κάπνισμα, αλκοόλ). Το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής δεν τηρείται πλήρως αλλά υπάρχουν βασικά στοιχεία που συμβαδίζουν με αυτό. Τέλος, σχετικά με τα τοπικά προϊόντα παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία των φοιτητών προτιμά να τα καταναλώνει, με την επιλογή των προϊόντων να ποικίλει.