Safeguarding customers privacy in the context of outsourcing in health information systems : - Τσιάλα, Έλλη (2010)
Τα πληροφοριακά συστήματα υγείας έχουν γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Σταδιακά αντικαθιστούν τα παλαιά συστήματα αρχειοθέτησης ή διαχείρισης ραντεβού. Παράλληλα, η τεχνολογική εξέλιξη δημιούργησε νέες ευκαιρίες αλλά και νέες απειλές. Βελτιωμένα και ταχύτερα συστήματα, ασύρματες συσκευές και εφαρμογές τηλεϊατρικής έφεραν αλλαγές στον τρόπο παροχής της υγείας. Όμως όλες αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις οδηγούν στη επεξεργασία μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων και εγείρουν ζητήματα ιδιωτικότητας. Παράλληλα, πολλές εταιρίες και οργανισμοί αναλαμβάνουν πλέον και προσφέρουν υπηρεσίες ασφάλειας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που δε μπορούν να αναλάβουν αυτό το έργο εσωτερικά. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει τα ζητήματα που προκύπτουν όταν οι οργανισμοί υγείας αποφασίζουν να κάνουν εξωτερική ανάθεση των υπηρεσιών ασφάλειας και τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το δικαίωμα της ιδιωτικότητας. Τέλος, ο κύριος στόχος της εργασίας είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που σκοπό έχει να βοηθήσει τα ανώτερα στελέχη των πληροφοριακών συστημάτων υγείας να εντοπίσουν τις ελλείψεις των ήδη υπαρχόντων συστημάτων αλλά και να αναγνωρίσουν τις απαιτήσεις που χρειάζονται κατά την εξωτερική ανάθεση των υπηρεσιών ασφάλειας έτσι ώστε να μπορούν να διαπραγματευτούν με τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών την ποιότητα αλλά την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό, αναλύεται το νομικό πλαίσιο που σχετίζεται με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και το δικαίωμα στη ιδιωτικότητα και στη συνέχεια συσχετίζεται με τα αναγκαία οργανωτικά και τεχνολογικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι νομικές απαιτήσεις που προκύπτουν.