Φαρμακοθρεπτικά συστατικά των τροφίμων με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου : - Δήμου, Ειρήνη-Χρυσοβαλάντω (2014)
Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί πολύπλοκη, πολυσταδιακή και πολυπαραγοντική νόσο που οφείλεται στον ανώμαλο κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση και διαφοροποίηση των νεοπλασματικών κυττάρων. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις κυριότερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο. Στους αιτιολογικούς παράγοντες του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνονται τόσο περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η διατροφή, η παχυσαρκία και η ηλικία όσο και γενετικοί παράγοντες όπως η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού. Σύμφωνα με έγκριτες επιδημιολογικές μελέτες τα κλινικά συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία της.