1912-13 : - Λοϊζος, Γεώργιος; Αγγελόπουλος, Άγγελος Θ., 1904-1995; Λέκκας, Νικήτας (NGHT, 2007)
"Μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και την ταπεινωτική ελληνική ήττα, η Ελλάδα αναγεννιέται από τις στάχτες της. Την Επανάσταση των Νεοτούρκων του 1908 ακολουθεί η Επανάσταση στο Γουδί το 1909. Τότε μετακαλείται από την Κρήτη ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος φροντίζει ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την αναδιοργανωση της χώρας. Η νέα τάξη πραγμάτων και η εκπληκτική και αξιοζήλευτη πορεία της Ελλάδας οδηγεί στη Βαλκανική Συμμαχία και τους Βαλκανικούς Πολέμου. Η διαδρομή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση των συνόρων της Ελλάδας, στους κόλπους της οποίας περιέχονται πλέον η Ήπειρος και η Μακεδονία, με την ιστορική απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, των Σερρρών και της Καβάλας. Με τη μεγάλη αυτή εξόρμηση διπλασιάστηκαν τόσο η έκταση όσο και ο πληθυσμός της χώρας". - Περίληψη από τη θήκη