Βελτιστοποίηση εκχύλισης πολυφαινολικών ουσιών από υπολείμματα οικιακής επεξεργασίας καφέ με χρήση διαλυμάτων νερού - Μιχαήλ, Αμαλία; Σιγάλα, Φιλοθέη (2014)
Οικιακά υπολείμματα καφέ φίλτρου χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη, με σκοπό την ανάκτηση λειτουργικών πολυφαινολικών συστατικών. Η εκχύλιση διεξήχθη με τη βοήθεια υπερήχων χρησιμοποιώντας υδατικά διαλύματα γλυκερόλης, και για το λόγο αυτό η μέθοδος αρχικά πραγματοποιήθηκε βελτιστοποίηση της συγκέντρωσης της γλυκερόλης (Cgl) και του χρόνου εκχύλισης (t), με εφαρμογή μεθοδολογίας αποκριτικής επιφάνειας, μέσω ενός κεντρικού σύνθετου πειραματικού σχεδιασμού. Υπό τις βελτιστοποιημένες συνθήκες (Cgl = 4% (w/v), t = 175 min), η απόδοση σε ολικές πολυφαινόλες (YTP) ήταν 21.92 ? 2.20 mg ισοδυνάμων καφεϊκού οξέος ανά g ξηρού βάρους. Η επίδραση της θερμοκρασίας εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας κινητική μελέτη, μέσα σε ένα εύρος από 45 έως 65 ?C και με τον προσδιορισμό ορισμένων βασικών κινητικών παραμέτρων βρέθηκε ότι η απόδοση εκχύλισης μπορεί να αυξηθεί σημαντικά στους 65 ?C. Ο προσδιορισμός της αναγωγικής ισχύος των εκχυλισμάτων που παρήχθησαν, έδειξε ότι όσο υψηλότερη είναι η συνολική συγκέντρωση των πολυφαινολών, τόσο υψηλότερη είναι η αντιοξειδωτική δράση.