Μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας και της αλατότητας στο σχηματισμό βιο-υμενίου πάνω σε γυάλινη επιφάνεια από τροφιμογενή στελέχη Staphylococcus aureus : - Αποστόλου, Αικατερίνη; Τυράκης, Θεοφάνης (2014)
Η προσκόλληση βακτηρίων σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και η επακόλουθη δημιουργία βιο-υμενίων, είναι συνήθως ανεπιθύμητα γεγονότα, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις βιομηχανίες τροφίμων, λόγω πιθανής μικροβιακής επιμόλυνσης των παραγόμενων προϊόντων. Το τροφιμογενές παθογόνο βακτήριο Staphylococcus aureus, έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες που συναντώνται κατά την επεξεργασία των τροφίμων και επίσης να σχηματίζει βιο-υμένια στις επιφάνειες του βιομηχανικού εξοπλισμού, συνιστώντας ενδεχόμενο κίνδυνο υγείας για τους ανθρώπους καταναλωτές των προϊόντων τροφίμων. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας και της αλατότητας αποτελούν, μεταξύ άλλων, καθοριστικούς παράγοντες ελέγχου της μικροβιακής ανάπτυξης σε περιβάλλοντα παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων. Αυτή η μελέτη, είχε σαν σκοπό, την εξέταση 19 στελεχών S. aureus και επίσης, ενός στελέχους S. epidermidis, για την ικανότητα τους να σχηματίζουν βιο-υμένιο, υπό την επίδραση διαφορετικών συνθηκών θερμοκρασίας και αλατότητας, πάνω σε πρότυπη επιφάνεια γυαλιού. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε η ικανότητα σχηματισμού βιο-υμενίου όλων των στελεχών: (α) σε θρεπτικό υλικό τρυπτόνης σόγιας (TSB), υπό την επίδραση 3 διαφορετικών θερμοκρασιών (15, 30 και 37 ?C), και (β) σε θρεπτικό υλικό TSB, με 3 διαφορετικές αλατοπεριεκτικότητες (0,5, 2,5 και 5% w/v NaCl), στους 37 ?C. Για την ποσοτικοποίηση των βιο-υμενικών πληθυσμών χρησιμοποιήθηκε η έμμεση μέθοδος της αρχικής χρώσης των βιο-υμενικών κυττάρων με κρυσταλλικό ιώδες, διάλυση εν συνεχεία της δεσμευμένης χρωστικής και τελική ποσοτικοποίηση αυτής, μέσω μετρήσεων απορρόφησης (Α575nm). Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι η πλειοψηφία των στελεχών σχημάτισε βιο-υμένιο σε επαρκείς ποσότητες στο θρεπτικό υλικό TSB στους 30 και 37 ?C, ενώ κανένα από τα υπό εξέταση στελέχη δεν ανέπτυξε βιο-υμένιο στους 15 ?C. Όσον αφορά την επίδραση της αλατότητας, τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένη ανάπτυξη βιο-υμενίου κατά την επώαση σε TSB με περιεκτικότητα είτε 2,5%, είτε 5% w/v NaCl στους 37 ?C, συγκριτικά με το TSB με περιεκτικότητα 0,5% w/v NaCl στην ίδια θερμοκρασία. Συμπερασματικά, παρατηρήθηκε ότι τα υπό εξέταση στελέχη σταφυλοκόκκων, παρουσίασαν επαρκή δυνατότητα σχηματισμού βιο-υμενίου, πάνω σε μια πρότυπη γυάλινη επιφάνεια, στους 30 και 37 ?C και επίσης υπό αυξημένη συγκέντρωση άλατος (2,5 και 5% NaCl) στους 37 ?C. Τα αποτελέσματα αυτά, αποτυπώνουν έναν δυνητικό κίνδυνο και ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών, σχετικά με την προσκόλληση και την ανάπτυξη βιο-υμενίων από διάφορα τροφιμογενή βακτήρια σε ποικίλες επιφάνειες σχετικές με τρόφιμα και υπό διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες, στοχεύοντας στην πρόληψη αλλά και αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων των βιο-υμενίων στη βιομηχανία τροφίμων.