Συγκριτική μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης σε τοπικούς οίνους της Λήμνου : - Καραχάλιου, Ρεγγίνα; Αποστολοπούλου, Αποστολία (2014)
Το μεγάλο ενδιαφέρον για τον κόσμο του οίνου δεν ξεκινά στις μέρες μας αλλά από πολύ παλιά στην αρχαία Ελλάδα ο οίνος αποτελούσε πεδίο πολυποίκιλων δραστηριοτήτων. Εκτός από συνοδευτικό συμποσίων, διασκέδασης, προϊόν εξαγωγών και εμπορίου ήταν άμεσα συνδεδεμένος με παραδοσιακά ήθη και έθιμα καθώς και αποτελούσε σημαντικό μέσο πρόληψης και θεραπείας για τους γιατρούς της εποχής. Στη νήσο Λήμνο συγκεκριμένα οι αρχαιότερες μαρτυρίες αμπελουργίας αποτελούν την πρώτη πληροφορία για διαθαλάσσιους δρόμους εμπορίας κρασιού στο Αιγαίο. Από τότε μέχρι και σήμερα, το κρασί, πλάι στα σιτηρά, δεν έπαψε να συγκαταλέγεται σταθερά στα κύρια προϊόντα του νησιού, με ικανό πλεόνασμα για εξαγωγές. Το ενδιαφέρον για το προϊόν αυτό έγκειται αφενός στο ότι είναι ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, και αφετέρου γιατί αποτελεί σημαντικό γεωργικό προϊόν αντικατοπτρίζοντας την ποικιλία του εδάφους και το κλίμα ενός τόπου. Ως αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής το κρασί ενισχύει τον ισχυρισμό πως η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, θρομβώσεις, εγκεφαλικών επεισοδίων και γενικά συμβάλλει στη μακροζωία και ευεξία, κάτι που με την πάροδο του χρόνου γίνεται ευρέως γνωστό και αποδεικνύεται με σύγχρονες ιατρικές μελέτες παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό στην παρούσα πειραματική μελέτη μελετήθηκε μέσω πέντε in vitro πειραματικών δοκιμασιών, η αντιοξειδωτική δράση έξι τοπικών κρασιών (3 λευκών -3 ερυθρών) της νήσου Λήμνου και έγινε η μεταξύ τους σύγκριση με όρους εν δυνάμει προστατευτικής τους δράσης στην υγεία του ανθρώπου. Επίσης έγινε προσπάθεια να συγκριθούν τα αποτελέσματα της παρούσας πτυχιακής με αυτά άλλων μελετών της διεθνούς βιβλιογραφίας.