Μελέτη TCP δικτύων με χρήση θεωρίας ουρών : - Πατερομιχελάκης, Εμμανουήλ (2008)
Σήμερα η κυκλοφορία στο Internet φέρεται από τα δίκτυα που χρησιμοποιούν το TCP ως πρωτόκολλο μεταφοράς. Ερευνητικές προσπάθειες εκτείνονται από άμεσες μετρήσεις και προσομοιώσεις για το TCP πρωτόκολλο έως και αναλυτική μοντελοποίηση για την επίλυση πιο πολύπλοκων προβλημάτων όπως η διαχείριση και σχεδίαση δικτύων , προγραμματισμό χωρητικότητας και τον έλεγχο συμφόρησης .Το συγκεκριμένο θέμα μελετάται εκτενώς για να μελετηθούν αναλυτικά χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας στο Internet.Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παραδοσιακές προσεγγίσεις αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να χειριστούν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας άφιξης πακέτων με θεωρητικά εργαλεία που προτάθηκαν. Η προσέγγιση αν και κοντά στα αποτελέσματα της προσομοίωσης , κάτω από ένα σύνολο υποθέσεων αποδεικνύεται κάπως πολύπλοκη και με χρονική καθυστέρηση κατά τον υπολογισμό της κατανομής αφίξεων και της χρήσης των επαναληπτικών διαδικασιών για πεπερασμένες περιπτώσεις χωρητικότητας. Με παρόμοιοo τρόπο εξετάζουμε τις σύντομες ροές TCP που χρησιμοποιούν ένα M/G/1 μοντέλο για να αξιολογήσουμε τη κατανομή μήκους ουράς στον δρομολογητή τύπου bottleneck για την περίπτωση άπειρης χωρητικότητας. Από ότι ξέρουμε δεν υπάρχει καμία απλή πρόταση για την εκτίμηση της κατανομής μήκους ουράς σε ένα κόμβο Διαδικτύου (πεπερασμένης ή άπειρης χωρητικότητας ) με ρεαλιστική κυκλοφορία όπως παράγεται από τις συγκλίνουσες ροές TCP.