Building blocks towards energy efficient internet = - Μπέστας, Δημήτριος (2009)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη του σύγχρονου διαδικτύου (internet) με τις εφαρμογές του, υπό το πρίσμα της ενεργειακής αποδοτικότητας. Για το σκοπό αυτό αρχικά θα αναλύσουμε τις βασικές αρχές του internet, τα πρωτόκολλα που το χαρακτηρίζουν, καθώς και τις σύγχρονες εφαρμογές και υπηρεσίες που προσφέρει. Το δεύτερο βήμα θα είναι να εξετάσουμε την φυσική υποδομή η οποία μας παρέχει αυτές τις δυνατότητες. Θα συγκρίνουμε τα μοντέλα client server και peer to peer και θα δείξουμε γιατί το μοντέλο p2p αποτελεί την πιο πολλά υποσχόμενη λύση. Το δεύτερο κομμάτι της εργασίας θα είναι η μελέτη των τεχνικών που έχουν αναπτυχθεί ώστε να πετύχουμε ενεργειακά οφέλη κατά την μετάδοση της πληροφορίας μας μέσω του internet. Θα αναπτυχθούν τρία paper που αναλύουν το πρόβλημα της ενεργειακής κατανάλωσης και προτείνουν λύση σε διαφορετικά επίπεδα το καθένα. Τέλος το τρίτο κομμάτι της εργασίας θα είναι ένας «οδηγός» με απλές αλλά συνάμα αποδοτικές συμβουλές που μπορούν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα : ένα πιο «πράσινο» διαδίκτυο.