Η επίδραση της ομοιοπαθητικής θεραπείας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των εμμηνοπαυσιακών γυναικών : - Δουράτσου, Μαρία (2013)
Για την διερεύνηση της επίδρασης της ομοιοπαθητικής θεραπείας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελληνίδων γυναικών στην εμμηνόπαυση, παρακολουθήσαμε και μελετήσαμε ένα δείγμα 10 γυναικών. Για την εκτίμηση χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που περιείχε δύο ενότητες: α. δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των γυναικών και β. κλίμακα ποιότητας ζωής στην εμμηνόπαυση (the Hilditch menopause-specific quality of life scale). Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε ομοιοπαθητική αγωγή για τουλάχιστον 3 μήνες. Η λήψη ομοιοπαθητικής θεραπείας διαπιστώνεται να προσφέρει σημαντικό όφελος ως προς την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η ομοιοπαθητική θεραπευτική μέθοδος έχει αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη σε γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσής τους. Τα συμπτώματα (ιδίως τα ψυχοδιανοητικά) ελαττώνονται και πολλές φορές εξαλείφονται. Βεβαίως με την μελέτη περισσοτέρων περιστατικών θα έχουμε καλύτερη ανάλυση της αποτελεμσατικότητας της θεραπείας.