Ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και συστημική θεωρία : - Αγκαρίτσι, Ροξάνα (2013)
Η εργασία αυτή υποστηρίζει ότι οι τρεις μορφές ΙΦΝΕ αποτελούν αρχικά μία ενιαία ενεργειακή διαταραχή και ότι το πολύπλοκο σύστημα έντερο-κύτταρο με ΙΦΝΕ έχει άλλη συμπεριφορά στους ανθρώπους παρά στα πειραματόζωα. Η ομοιοπαθητική ως ολιστική μέθοδος θα μπορούσε να είναι θεωρητικά ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο με την βοήθεια νέων μελετών.