Επαυξημένη πραγκατικότητα σε μηχανολογικές εγκαταστάσεις : - Κοπανιάς, Γεώργιος (2010)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζονται προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει στο χώρο τον μηχανολογικών εγκαταστάσεων και ιδιαίτερα στους τομείς της συναρμολόγησης, επισκευής και συντήρησης αυτών. Μελετάται η δομή και η οργάνωση τριών ομάδων εργασίας-συνεργείων, που εκτελούν συγκεκριμένη διαδικασία συντήρησης, με τη μέθοδο της σχεδίασης γενικού πλαισίου (contextual design). Ανδεικνύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί και οι τεχνίτες κατά τη διαδικασία της συντήρησης και θέτονται οι στόχοι για τη συντήρηση ενός συστήματος που ελαχιστοποιεί τα προβλήματα αυτά. Υλοποιείται ένα πρωτότυπο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας για χρήση εγχειριδίου, το οποίο χρησιμοποιείται από τεχνίτες/εργαζόμενους για την συντήρηση, την επισκευή ή την συναρμολόγηση σε μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Γίνεται αξιολόγηση του πρωτοτύπου και εκτιμάται ο βαθμός ευχρηστίας του, ο βαθμός εξυπηρέτησης των χρηστών/τεχνιτών/εργαζομένων, ευκολίας της χρήσης και άρα ο βαθμός αποδοχής των συμμετεχόντων απέναντι σε αυτό το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας.