Ιδιότητες και κατεργασία pellets (καύσιμη ύλη) : - Παλαιολόγου, Φανερωμένη (2014)
Η διπλωματική αυτή εργασία αφορά στην παραγωγή πέλλετ βιομάζας. Αρχικά γίνεται εισαγωγή στη βιομάζα και τα βασικά χαρακτηριστικά της (π.χ. χαμηλή υγρασία, υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο - θερμογόνο δύναμη κλπ.) καθώς επίσης και καταγραφή των προδιαγραφών και των προτύπων ποιότητας των πέλλετ ξύλου. Στη συνέχεια αναλύονται οι κυριότεροι παράγοντες επηρεασμού της αντοχής σε τριβή και σε θλίψη των πέλλετ ξύλου. Ακολουθεί συγκριτική μελέτη σε έξι διαφορετικά είδη θέρμανσης (λέβητας πετρελαίου, ηλεκτρικός λέβητας, ενεργειακό τζάκι, τζάκι ανοικτού θαλάμου, αντλία θερμότητας και λέβητα πέλλετ). Ενώ στο τέλος παρατίθεται οικονομοτεχνική μελέτη για τη δημιουργία μίας μικρής μονάδας παραγωγής πέλλετ ξύλου δυναμικότητας 250-300 κιλών πέλλετ ξύλου ανά ώρα.