Οικονομική εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου : - Γιαννακόπουλος, Αθανάσιος (2014)
Στα πλαίσια αυτά η ΕΕ θέτει ως κεντρικά ζητήματα της κοινοτικής πολιτικής της τόσο το περιβάλλον όσο και την ανταγωνιστικότητα. Κύριος πρωταγωνιστής στην πορεία της προς τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και την αντικατάστασή τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τίθεται το φυσικό αέριο, ως το ορυκτό καύσιμο με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου ου άνθρακα, στην προσπάθεια να τεθεί το περιβάλλον ως κεντρικός άξονας της ολοκληρωμένης αξιοβίωτης ανάπτυξης της ΕΕ. Είναι τελικά το φυσικό αέριο το κατάλληλο όχημα με το οποίο θα περάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση η Ελλάδα στην νέα εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να λυθούν ώστε η αλλαγή αυτή να είναι προς όφελος της κοινωνίας;