Σχεδίαση χώρων αυτόνομης εργασίας για παιδιά προσχολικής ηλικίας που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου : - Γκέλη, Ειρήνη (2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη σχεδίαση χώρων αυτόνομης εργασίας στα πλαίσια του νηπιαγωγείου. Η ανάγκη ύπαρξης αυτών των χώρων περιγράφεται στην εκπαιδευτική μέθοδο TEACCH, που εφαρμόζεται στα παιδιά με αυτισμο. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, η αίθουσα ενός νηπιαγωγείου περιλαμβάνει τους χώρους διδασκαλίας 1-1 και τους χώρους αυτόνομης εργασίας. Παρόλο που αυτό το σύστημα εργασίας περιγράφεται ως δεδομένο για έναν σχεδιαστή, αυτό που εξυπηρετεί ουσιαστικά, είναι να παρέχει μία ξεκάθαρη δομή και ρουτίνα που έχει ανάγκη ο μαθητής με αυτισμό ώστε να ολοκληρώσει αυτόνομα τις δραστηριότητες του και αποτελεί μία από τις πιθανές σχεδιαστικές λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν ώστε να εξυπηρετούν αυτήν την ανάγκη. Η έρευνα της παρούσας διπλωματικής εργασίας περιλαμβάνει τόσο πρωτογενή όσο και δευτερογενή βιβλιογραφική έρευνα. Στα πλαίσια της πρωτογενούς έρευνας έγινε επιτόπια παρατήρηση σε τυπικό και ειδικό νηπιαγωγείο, καθώς και άτυπες συζητήσεις με το προσωπικό σε αυτούς τους χώρους. Στα πλαίσια της βιβλιογραφικής έρευνας γίνεται ανάλυση σε δύο άξονες: στο πλαίσιο και το χρήστη.