Η μετάβαση από την απομόνωση στον πολιτισμό : - Χαδουλού, Μαρία (2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στην ανακατασκευή και ανακαίνιση του λοιμοκαθαρτηρίου, κτίριο που ανήκει στο Δήμο Ερμούπολης με σκοπό την επανάχρησή του ως πολιτιστικό κέντρο. Το λοιμοκαθαρτήριο ή Λαζαρέττο είναι ένα επιβλητικό κτίριο στο λιμάνι της Ερμούπολης, το οποίο χρίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα με σκοπό την απομόνωση και την ίαση ανθρώπων που υπέφεραν από τις μεταδοτικές ασθένειες της εποχής. Μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακές προσφύγων ή άσυλο φρενοβλαβών. Το εγχείρημα της διατήρησης και αποκατάστασης ενός κτιρίου που άλλοτε χρησιμοποιούνταν ως χώρος απομόνωσης και αποκλεισμού, έχει συμβολική σημασία και στηρίζεται στην αναστροφή ενός παγκόσμιου αλλά και εθνικού πλέον φαινομένου, του κοινωνικού αποκλεισμού που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Η διατήρηση και αποκατάσταση ενός τέτοιου κτιρίου αποσκοπεί στη σύνδεση των αναμνήσεων του παρελθόντος με το παρόν μέσω του πολιτισμού και της τέχνης. Η Ερμούπολη είναι μια πόλη-λιμάνι μεγάλης ιστορικής, οικονομικής και πολιτιστικής σημασίας στη νεότερη Ελλάδα, ωστοσο στερείται ενός ενιαίου εκθεσιακού χώρου που θα δίνει τη δυνατότητα να διεξάγονται ταυτόχρονα συνέδρια, εκθέσεις, παραστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια, συναυλίες και άλλες συναφείς με τον πολιτισμό δράσεις. Ένα τέτοιας εμβέλειας πολιτιστικό κέντρο θα προσελκύσει ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, αναδεικνύοντας την ιστορία και την προϊστορία του νησιού, την διαχρονική πολιτιστική παραγωγή, την ιστορική βιομηχανία καθώς και τον φυσικό πλούτο του νησιού, συνεισφέροντας στον τουρισμό και την οικονομία του κυκλαδίτικου νησιού με την προβολή του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι προβλεπόμενες προτάσεις για το σχεδιασμό ενός τέτοιου χώρου προβολής και παραγωγής πολιτισμού, θα αποτελέσει πόλο έλξης των κατοίκων για συνεργασία και εθελοντική συμμετοχή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οικονομικών πόρων και επενδύσεων κάτι το οποίο θα συντελέσει στην αειφορία και την ψυχολογική ανάταση του νησιού σε μία εποχή απομόνωσης και κοινωνικής κρίσης.