Υπηρεσίες ασφαλούς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης : - Κάντας, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών καί Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2004)
Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι η παρουσίαση και η ανάλυση των μέτρων που λαμβάνονται ή πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων και η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στο 1ο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρουσιάζονται συνοπτικά οι τομείς στους οποίους επιδρά, και γίνεται μια περιγραφή του μοντέλου πεδίων ασφάλειας. Στο 2ο κεφάλαιο προσδιορίζονται τα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να προστατευθούν, περιγράφονται οι αδυναμίες και οι απειλές ενάντια σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ παρουσιάζονται πρωτοβουλίες κατηγοριοποίησης των αδυναμιών και των πιθανών απειλών και μεθόδων επίθεσης. Στο 3ο κεφάλαιο με τίτλο "Απαιτήσεις ασφάλειας - πολιτική ασφάλειας" γίνεται καθορισμός των επιπέδων ασφαλείας και του τρόπου εφαρμογής τους στους τομείς απαιτήσεων ασφάλειας (αυθεντικοποίηση, εμπιστευτικότητα κλπ.). Στο 4ο κεφάλαιο εξετάζεται αναλυτικά η Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού (ΡΚΙ), η λειτουργία της καθώς και οι υπηρεσίες που την υποστηρίζουν. Στο 5ο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι πρωτοβουλίες διασφάλισης υπηρεσιών, η νομοθεσία και τα πρότυπα που αναπτύσσονται, τόσο των χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης, όσο και χωρών εκτός αυτής. Στο 6ο κεφάλαιο προτείνονται λύσεις, αντίμετρα και ορθές πρακτικές για τη διασφάλιση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη μίας ασφαλούς Υποδομής Δημοσίου Κλειδιού. Στο 7ο κεφάλαιο παραθέτονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά την εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας.