Ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης γνώσης σχετικής με την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων : - Μπεγέτης, Ηλίας (2010)
Στην τωρινή κοινωνία της πληροφορίας τα άτομα και οι οργανισμοί κατακλύζονται από πληροφορία η οποία είναι περισσότερη από όση μπορεί ένας νους να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει. Η μετατροπή της πληροφορίας σε γνώση επομένως είναι προβληματική όχι λόγω της έλλειψης πληροφορίας αλλά λόγο του κορεσμού της. Ακόμα, εντός των ορίων ενός οργανισμού, μιας επιχείρησης ή μιας κοινωνικής ομάδας παράγεται γνώση η οποία είναι το παράγωγο της συλλογικής προσπάθειας, της συσσωρευμένης εμπειρίας και της επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων που αποτελούν αυτήν την ομάδα. Μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτές οι ομάδες είναι η καταγραφή, μετάδοση και συντήρηση της γνώσης που παράγουν ή χρησιμοποιούν. Η ικανοποίηση αυτής της πρόκλησης αποτελεί το αντικείμενο της διαχείρισης γνώσης η οποία δημιουργεί διαδικασίες με σκοπό να ενισχύσουν την οργανωσιακή γνώση. Κατ άλλους ο κλάδος της διαχείρισης γνώσης προσπαθεί να υποστηρίξει και να ενισχύσει τις διαδικασίες γνώσεις με κατάλληλα εργαλεία, συνήθως πληροφορικής και επικοινωνιών, μιας και αυτές οι διαδικασίες είναι έμφυτες αλλά συνήθως δεν έχει αναγνωριστεί η αξία τους και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Σε αυτήν την εργασία έγινε μια προσπάθεια για την κατασκευή ενός εργαλείου το οποίο θα υποστηρίζει την διαχείριση γνώσης σχετική με την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων ενός οργανισμού. Η εξειδικευμένη γνώση που θα διαχειρίζεται έχει ήδη αναγνωριστεί σε προηγούμενη εργασία, εκεί όπου θέτονται απαιτήσεις, λειτουργικές και μη, ενώ και η υπάρχουσα έρευνα, τόσο γενικότερα στην διαχείριση γνώσης όσο και ειδικότερα, εξακολουθεί να επηρεάζει την σχεδίαση του συστήματος. Επομένως μια δομημένη διαδικασία λογισμικού θα πρέπει να ακολουθηθεί έτσι ώστε οι απαιτήσεις και οι περιορισμοί που θέτονται από όλες τις παραπάνω πηγές, οι οποίοι μπορεί να είναι γενικοί, αφαιρετικοί, διφορούμενοι ακόμα και αντικρουόμενοι, να μετατραπούν σε ένα χρήσιμο εργαλείο λογισμικού. Σε αυτήν την αναφορά μπορείτε να διαβάσετε το θεωρητικό υπόβαθρο, τόσο στον γενικότερο κλάδο της διαχείρισης γνώσης όσο και στον ειδικότερο της διαχείρισης γνώσης ασφάλειας ΠΣ, την διαδικασία λογισμικού που ακολουθήθηκε, την σχεδίαση του συστήματος και εν τέλει την μελλοντική εξέλιξή του. Ακόμα στο συνοδευτικό CD μπορείτε να βρείτε τον πηγαίο κώδικα του συστήματος, την πλήρη τεκμηρίωση που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της διαδικασίας λογισμικού και την ηλεκτρονική μορφή αυτής της αναφοράς.