Μελέτη των συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Ιρλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής : - Μακροδημήτρης, Γεώργιος (2009)
Η εργασία αυτή πραγματεύεται τα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που χρησιμοποιούνται σε δύο χώρες. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να εξαχθούν συμπεράσματα για το πως η χρήση αυτών των συστημάτων διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων και να γίνει σύγκριση αυτών των δύο συστημάτων. Έτσι η εργασία αυτή χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην παρούσα κατάσταση και γίνεται ανάλυση των αρχών που πρέπει να διέπουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Η.Π.Α. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που χρησιμοποιείται στην Ιρλανδία, παρατίθεται το νομικό πλαίσιο της Ιρλανδίας και τέλος παρατίθενται τα αποτελέσματα της χρήσης αυτού του συστήματος με τα προβλήματα που προέκυψαν στην δοκιμή. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, παρατίθεται το νομικό πλαίσιο των ΗΠΑ και τέλος παρατίθενται τα αποτελέσματα της χρήσης αυτού του συστήματος με τα προβλήματα που προέκυψαν στην χρήση. Στο τέταρτο κεφάλαιο συγκρίνονται τα δύο συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, γίνονται προτάσεις για την βελτίωση των δύο συστημάτων και παρατίθενται μερικές προτάσεις για μελέτη. Το δεύτερο μέρος της εργασίας αυτής αποτελείται από δύο παραρτήματα. Στο πρώτο παράρτημα παρουσιάζεται ένας πίνακας με την εκτίμηση κινδύνου για το κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει κατά την διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας ανάλογα με ποιο τρόπο γίνεται η διαδικασία αυτή, ταχυδρομκή ψήφος ή ηλεκτρονική ψήφος. Στο δεύτερο παράρτημα, γίνεται σύγκριση των δύο συστημάτων που αναλύθηκαν στο πρώτο μέρος της εργασίας. Η σύγκριση αυτή γίνεται βάσει των χαρακτηριστικών του κάθε συστήματος, των προβλημάτων που προέκυψαν σε συνδυασμό με τον πίνακα εκτίμησης κινδύνου που παρατίθεται πιο πριν.