Αποτίμηση και εφαρμογή των options και warrants στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων : - Ζουρνατζίδου, Γεωργία (2014)
Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες από την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως ώστε να ανεβρεθούν νέοι μέθοδοι για όσο το δυνατόν ορθότερη ανάλυση, πρόβλεψη και αξιολόγηση του ελλοχεύοντα κινδύνου στον επιχειρηματικό κόσμο. Κάθε πρωτοβουλία για την απόκτηση κέρδους απαιτεί ευελιξία στη πραγματοποίησή της, εξαιτίας του δυναμικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζει την κάθε αγορά. Οι κίνδυνοι της αγοράς αποτέλεσαν τη βασική αιτία δημιουργίας μεθόδων και εύρεση διαφόρων δικαιωμάτων με σκοπό να προσεγγίσουν και να αντισταθμίσουν τους άνωθεν κινδύνους. Έτσι, λοιπόν, τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς & πώλησης, καθώς και τα παραστατικά απόκτησης μετοχών είναι βασικά εργαλεία τα οποία συντελούν στην αντιστάθμιση χαρτοφυλακίων με σκοπό την αποφυγή απροσδόκητων μεταβολών που να οδηγούν σε ζημία, στην ανάληψη ρίσκου με στόχο την κερδοσκοπία κ.ά. Στόχος της παρούσας εργασίας, η περιγραφή και η λεπτομερής ανάλυση των Call Options, Put Options και Warrants, η χρήση της Κίνησης Brown στην τιμολόγηση των Options και Warrants καθώς και αποτίμηση σε μία και σε πολλές διαστάσεις με βάσει το μοντέλο των Black & Scholes. Χρησιμοποιείται κατά βάση και ο τύπος των Black & Scholes στην αποτίμηση τόσο σε μία όσο και σε πολυδιάστατη μορφή. Τέλος, υλοποιούμε την αποτίμηση με τη χρήση της φόρμουλας του It αλλά και της πολυδιάστατης φόρμουλας του It , του θεωρήματος Cameron-Martin-Girsanov, του θεωρήματος αναπαράστασης martingale και τέλος του γενικού μοντέλου n-παραγόντων.