Έξυπνα δίκτυα ενέργειας : - Βερροιοπούλου, Αθηνά (2014)
Σκοπό του παρόντος πονήματος το οποίο ανήκει στον τομέα των διπλωματικών εργασιών αποτελεί η μελέτη και η ανάλυση των υποδομών του σύγχρονου δικτύου το οποίο χαρακτηρίζεται ως «έξυπνο δίκτυο». Το «Έξυπνο Δίκτυο» γενικά αναφέρεται στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος ηλεκτρικού δικτύου και τη μετατροπή του σε ένα μοντέρνο, διαλειτουργικό δίκτυο που θα ενσωματώνει τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών στην υποδομή διανομής ενέργειας. Παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του και τα βασικά γνωρίσματα τοο γίνεται εκτενέστερη αναφορά στην τεχνολογία PLC, η οποία είναι αναδυόμενη και κερδίζει συνεχώς το ενδιαφέρον. Το τέταρτο κεφάλαιο αφιερώνεται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), μία νεοεμφανιζόμενη αλλά πολλά υποσχόμενη τεχνολογία. Στα πλαίσια αυτού του κεφαλαίου γίνεται μια μελέτη στα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων (Wireless Sensor Networks, WSN) που αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, μία περιοχή με μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα. Οι ιδιαιτερότητες των δικτύων αυτών δημιουργούν νέα πεδία εφαρμογής (ιατρικά, επιστημονικά, επιχειρηματικά κ.α.) τα οποία είναι άκρως αξιόλογα προς διερεύνηση. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στην αμφίδρομη επικοινωνία των χρηστών με την ηλεκτρική ενέργεια και αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες πλατφόρμες διαχείρισης πελατών. Επιπροσθέτως γίνεται στο παρόν κεφάλαιο εντονότερη η σχέση προσφοράς και ζήτησης καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης των περιόδων αιχμής.Το τελευταίο κεφάλαιο αποτελεί τον επίλογο της διπλωματικής εργασίας, εκφράζοντας τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν, ακολουθεί η σχετική βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε και τέλος ένα ευρετήριο εικόνων.