Ανάλυση και μελέτη της μαζικής συνεργατικής σχεδίασης στα πλαίσια του ανοιχτού σχεδιασμού : - Αθανασόπουλος, Νίκος (2013)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει πως ο Ανοιχτός Σχεδιασμός (Open Design) εφαρμόζεται στη σχεδίαση αντικειμένων και πως μέθοδοι μαζικής συνεργασίας μπορούν να εξελιχθούν σε μια μεθοδολογία σχεδίασης. Στόχος της μεθοδολογίας είναι η ανάλυση μιας συνεργατικής πορείας με σκοπό τη σχεδίαση προϊόντων, χρησιμοποιώντας εργαλεία και μεθόδους τα οποία θα επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση, επεξεργασία και διάθεση όλων των αποτελεσμάτων αυτής, καθώς και την ελεύθερη συμμετοχή στη σχεδιαστική διεργασία αυτή καθ'αυτή.