Πιστοποίηση ταυτότητας συσκευών σε ασύρματα περιβάλλοντα : - Σκλιβάκης, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Οι διαδικασίες πιστοποίησης που λαμβάνουν χώρα στα ασύρματα δίκτυα αποτελούν πρωταρχικούς μηχανισμούς ασφαλείας. Οι μηχανισμοί στηρίζονται επί το πλείστον, στην αυθεντικοποίηση βάσει ενός πιστοποιητικού που γνωρίζει ή διαθέτει ο χρήστης.Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Πιστοποίηση Ταυτότητας Συσκευών σε Ασύρματα Περιβάλλοντα» έχει ως σκοπό να υποδείξει μια μέθοδο μέσω τις οποίας αυξάνονται τα επίπεδα ασφαλείας των ασύρματων δικτύων. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην πιστοποίηση των συσκευών που απαρτίζουν ένα ασύρματο δίκτυο.Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η κάθε συσκευή να διαθέτει μια ταυτότητα μοναδική μέσω της οποίας να μπορεί να αποδείξει την γνησιότητα της. Επιπλέον θα πρέπει αυτή η ταυτότητα να μην μπορεί να υποκλαπεί ή να τροποποιηθεί από κακόβουλους χρήστες.Στην πρώτη ενότητα περιγράφεται το πρόβλημα της πιστοποίησης των συσκευών ενώ συγχρόνως γίνεται μια προσπάθεια ώστε να οριοθετήσουμε αυτό και να διαπιστώσουμε τις λύσεις. Στην συνέχεια αναλύονται παράμετροι αυθεντικοποίησης που θα μας βοηθήσουν στο να διαπιστώσουμε τις απαιτήσεις που θα πρέπει να έχει ένας μηχανισμός πιστοποίησης. Ακολούθως γίνονται αναφορές στα υπάρχοντα πρωτόκολλα και τεχνικές αυθεντικοποίησης στα ασύρματα δίκτυα που όμως έχουν να κάνουν περισσότερο με την αυθεντικοποίηση του χρήστη.Στην επόμενη ενότητα περιγράφονται προσεγγίσεις που έχουν γίνει επί του θέματος μέσα από άρθρα ή δημοσιεύσεις, έντυπες ή ηλεκτρονικές. Γίνεται μια σύντομη αξιολόγηση επί των προσεγγίσεων προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο καλύπτουν τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί.Στη συνέχεια παρουσιάζεται η λύση που προτείνεται τόσο για την δημιουργία της ταυτότητας της συσκευής καθώς και του μηχανισμού μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η πιστοποίηση - αυθεντικοποίηση των συσκευών.Τέλος, γίνονται αναφορές σε όλων των ειδών τις επιθέσεις που ενδεχομένως μπορεί να δεχτεί ο προτεινόμενος μηχανισμός, ενώ γίνεται μια πρώτη προσέγγιση στο κόστος υλοποίησης του. Παράλληλα, εξάγονται συμπεράσματα επί του όλου θέματος και προτείνονται θέματα για περαιτέρω μελέτη.