Διαχείριση και οπτικοποίηση χωροχρονικής πληροφορίας στον παγκόσμιο ιστό : - Παυλίδης, Ανέστης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Κατευθυνόμαστε προς μια παγκόσμια υποδομή υπολογιστών και πληροφοριών που θα αποτελείται από δισεκατομμύρια συσκευές ασύρματα συνδεδεμένες μεταξύ τους, με τη δυνατότητα να προσφέρουν βασισμένες στη τοποθεσία υπηρεσίες στους εν κινήσει χρήστες τους παντού και πάντα. Αυτή η ανάπτυξη θα βοηθήσει νέες εφαρμογές όπως τις location-based υπηρεσίες, τις τουριστικές υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω κινητού, και το ψηφιακό πεδίο μάχης. Μερικές υπάρχουσες εφαρμογές που θα ωφεληθούν είναι η μεταφορά και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, οι καιρικές προβλέψεις, η ανταπόκριση σε έκτακτη ανάγκη, η κινητή διαχείριση πόρων και η διαχείριση κινητού εργατικού δυναμικού. Η διαχείριση θέσης, δηλ. η διαχείριση των παροδικών πληροφοριών θέσης (χωρο-χρονική πληροφορία) είναι σημαντική για όλες αυτές τις εφαρμογές. Λόγω της εμφάνισης αυτών των πολυάριθμων εφαρμογών που απαιτούν αποδοτική διαχείριση κινούμεναντικειμένων, οι χωροχρονικές βάσεις δεδομένων (STDBs) έχουν λάβει ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.Σε αυτήν την εργασία καλύπτεται το θεωρητικό υπόβαθρο για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις χωροχρονικές βάσεις δεδομένων. Γίνεται αναφορα στις χωρικές, χρονικές και χωρο-χρονικές βάσεις δεδομένων. Οι χωροχρονικές βάσεις δεδομένωνδιαχειρίζονται τα χωρικά αντικείμενα που αλλάζουν θέσεις ή/και εκτείνονται μέσα στο χρόνο. Δεδομένου ότι αυτές οι βάσεις δεδομένων είναι μεγάλες στο μέγεθος, είναι σημαντικό να σχεδιαστούν αποδοτικά ευρετήρια που μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. Στην εργασία αυτή γίνεται μία εκτεταμένη αναφορά σε διάφορα ευρετήρια για χωροχρονικές βάσεις δεδομένων. Επίσης γίνεται αναφορά σε γλώσσες ερωτήσεων που αφορούν παρελθοντική και τρέχουσα ή μελλοντική κίνηση, καθώς και σε γλώσσες που βασίζονται στην XML. Παρουσιάζονται κάποια Benchmark ερωτήματα, τα συμπεράσματα της μελέτης CHOROCHRONOS πάνω στην επεξεργασία ερωτημάτων, αλλά και τη σύγκριση διαφόρων χωροχρονικών μοντέλων δεδομένων ως προς την δυνατότητα ερωτημάτων τους. Παρουσιάζονται επίσης κάποια από τα σημαντικότερα μοντέλα που έχουν προταθεί στην μέχρι τώρα έρευνα πάνω στη μοντελοποίηση χωρο-χρονικών δεδομένων, όπως το History Graph model, το O-R model ή το MOST, καθώς και σύκριση τους με αναφορά στη μελλοντική έρευνα αυτού του τομέα των χωρο-χρονικών βάσεων. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις υπάρχουσες γεννήτριες χωροχρονικών δεδομένων για να προτείνουμε στο τέλος μια προσέγγιση για διαχείριση και οπτικοποίηση χωροχρονικών δεδομένων, βασισμένη στην γεννήτρια χωρο-χρονικών δεδομένων G-TERD, την Oracle Spatial και τον Oracle ΜapViewer.Η εφαρμογή που υλοποιήθηκε αποτελεί μία απόπειρα μεταφοράς της γεννήτριας συνθετικών χωροχρονικών δεδομένων G-TERD στο περιβάλλον του παγκόσμιου ιστού. Ο σκοπός της εφαρμογής είναι η δημιουργία ενός web interface μέσα από το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να ζητά από τη γεννήτρια χωροχρονικών δεδομένων τη δημιουργία κινούμενων αντικειμένων. Στη συνέχεια και αφού η γεννήτρια παράγει τα αντικείμενα, θα αποθηκεύονται αυτά στην Oracle και ο χρήστης θα μπορεί να τα παρακολουθήσει να κινούνται (οπτικοποίηση). Μεγάλες διαφορές και προεκτάσεις σε σχέση με τη G-TERD είναι το γεγονός πως η υλοποίηση μας κάνει εκτεταμένη χρήση τόσο της βάσης δεδομένων της Oracle όσο και των εργαλείων Oracle Spatial και Oracle MapViewer. Αυτό επιτρέπει όχι μόνο την παραγωγή και οπτικοποίηση χωροχρονικών αντικειμένων αλλά και την επεξεργασία και ανάλυσή τους μετά. Ο χρήστης μπορεί να θέσει χωροχρονικά ερωτήματα σχετικά με αποστάσεις μεταξύ αντικειμένων, κοντυτερους γείτονες κτλ.