Οπτική αναγνώριση λέξης : - Δουλγέρη, Νικολέτα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Η οπτική αναγνώριση χαρακτήρων αποτελούσε από παλιά πρόκληση στους ερευνητές. Ειδικά στις μέρες μας με την πληθώρα των πληροφοριών που διακινούνται μέσω διαδικτύου, η ανάγκη για γρήγορες και αξιόπιστες μεθόδους που να ψηφιοποιούν τις πληροφορίες αυτές είναι μεγάλη. Ιστορικά έγγραφα που βρίσκονται σε βιβλιοθήκες θα μπορούσαν αν μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή να γίνουν προσιτά από όλους, ενώ φόρμες συμπλήρωσης, προερχόμενες από διάφορες υπηρεσίες αν ψηφιοποιούνταν θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις διάφορες εργασίες. Έτσι στα πλαίσια της εργασίας αυτής, ασχοληθήκαμε με το πεδίο της οπτικής αναγνώρισης ολόκληρης λέξης, παραλείποντας το στάδιο της κατάτμησής της σε χαρακτήρες και την μετέπειτα αναγνώρισή τους. Συζητήθηκε η τεχνική αναγνώρισης που ακολουθήσαμε, που περιλαμβάνει ένα στάδιο εξαγωγής μορφολογικών χαρακτηριστικών των εικόνων-λέξεων, τέτοιων που να περιγράφουν το σχήμα της και στη συνέχεια την κατηγοριοποίησή τους με βάση κάποιον αλγόριθμο κατηγοριοποίησης, τον k-Means. Σημαντική διαφοροποίηση με την υπάρχουσα βιβλιογραφία αποτέλεσε η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε για την κανονικοποίηση κατά μήκος, όπως και το γεγονός ότι ασχοληθήκαμε με την αναγνώριση κειμένου που προέρχεται από περισσότερους από έναν συγγραφείς. Πρέπει να τονιστεί ακόμα ότι για πρώτη φορά γίνεται απόπειρα να χρησιμοποιηθεί μέθοδος για αναγνώριση τυπωμένου και χειρόγραφου κειμένου μαζί, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα δεδομένα για εκπαίδευση.