Μαθηματική μοντελοποίηση στον κύκλο του άνθρακα : - Σπάταλου, Ελεάνα (Πανεπιστήμιο Αιγάιου, Τμήμα Μαθηματικών, 2007)
Ένα, σχετικά, ακριβές μοντέλο, σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναιένα μοντέλο που θα προσδιορίζει τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το πιο βασικό από τα αέρια του θερμοκηπίου και γι' αυτό και θα μελετήσουμε τον κύκλο του. Προσδιορίζοντας τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μπορούμε να έχουμε μια εκτίμηση για την αύξηση της θερμότητας που εγκλωβίζεται στην ατμόσφαιρα, και με μεγαλύτερη ακρίβεια να υπολογίσουμε την επιφανειακή θερμοκρασία της γης. Σε αυτό το μοντέλο θεωρούμε τρείς μεγάλες δεξαμενές άνθρακα, την ατμόσφαιρα, τη γήινη βιόσφαιρα και τον ωκεανό. Η γήινη βιόσφαιρα αποτελείται από τα έμβια όντα στηγη, το έδαφος και τη βλάστηση. Ο ωκεανός χωρίζεται στα Θερμά Επιφανειακά Ύδατα (Θ.Ε.Υ), Κρύα Επιφανειακά Υδατα (Κ.Ε.Υ), Ύδατα Μέσου Επιφανειακού Βάθους (Υ.Μ.Ε.Β.) και στα Έμβια Θερμών Επιφανειακών Υδάτων (Ε.Θ.Ε.Υ) και Εμβια Κρύων Επιφανειακών Υδάτων (Ε.Κ.Ε.Υ).