WordNet meta-search engine : - Μόσιου, Ανδρονίκη (2010)
Η αναζήτηση πληροφορίας στο Παγκόσμιο Ιστό λόγω της ραγδαίας αύξησης του όγκου του, αποτελεί ένα δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα. Το τεράστιο πλήθος πληροφοριών που εντοπίζεται σε αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και το σημαντικότερο εμπόδιο στην εύρεση των συγκεκριμένων στοιχείων που ενδιαφέρουν κάθε χρήστη. Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν το αρχικό σημείο εισόδου για εκατομμύρια χρήστες στο διαδίκτυο. Το μέγεθος του διαδικτύου αυξάνεται συνεχώς και η κάθε μηχανή αναζήτησης μπορεί να χειριστεί ένα μικρό ποσοστό των συνολικών πληροφοριών που διαθέτει. Ο συνδυασμός μερικών μηχανών αναζήτησης μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της κάλυψης του συνολικού ποσού της πληροφορίας στο Διαδίκτυο, και επομένως αυξάνει την πιθανότητα εύρεσης περισσότερων επιθυμητών πληροφοριών. Αυτός είναι και ο στόχος των Μηχανών Μετά-Αναζήτησης. Επιπρόσθετα, η συνωνυμία και η πολυσημία συντελούν στη δυσκολία εύρεσης της επιθυμητής πληροφορίας. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας αναπτύχθηκε μια τεχνική βελτίωσης ερωτημάτων, η οποία χρησιμοποιεί το σημασιολογικό δίκτυο λημμάτων WordNet, ώστε η εφαρμογή να προτείνει εναλλακτικούς όρους στους χρήστες του Διαδικτύου για την διατύπωση της πληροφοριακής τους ανάγκης. Στην παρούσα διπλωματική υλοποιείται η μηχανή μετά-αναζήτησης WordNet meta-search engine, η οποία χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα των τριών πιο διαδεδομένων Μηχανών Αναζήτησης, της Google, της Yahoo!Search και της Bing. Καθώς επίσης, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει, αν θέλει, και άλλες δύο μηχανές αναζήτησης, την AltaVista και την AllTheWeb. Η μετά-μηχανή αναζήτησης WordNet meta-search engine είναι μία εύκολη στη χρήση εφαρμογή, η οποία ομαδοποιεί τα αποτελέσματα της βάσει των όρων αναζήτησης και των σχέσεων των συνώνυμων, αντώνυμων, υπερώνυμων και υπώνυμων όρων που παρέχει ο «Θησαυρός» λεξιλογίου του WordNet. Ο σκοπός της παρούσας μετά-μηχανής αναζήτησης είναι να βελτιώσει την απόδοση της ανάκτησης πληροφορίας με την ενσωμάτωση τεχνικών διεύρυνσης και επέκτασης των ερωτημάτων προς όφελος του χρήστη, με τη βοήθεια του σημασιολογικού δικτύου WordNet.