Εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων για την εκπαίδευση αναλυτών επικινδυνότητας : - Γεωργίου, Ειρήνη Ν. (2014)
Σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί έχουν εγκαταστήσει πληροφοριακά συστήματα στο εσωτερικό τους, τα οποία χρησιμοποιούν συνήθως σε καθημερινή βάση και αποτελούν τον πυρήνα των εργασιών τους. Έτσι η ανάλυση της επικινδυνότητας των πληροφοριακών συστημάτων είναι πολύ σημαντική, καθώς συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, η οποία με την σειρά της είναι ταυτόσημη με την ορθή λειτουργεί της επιχείρησης. Μέσω της ανάλυσης κινδύνων, αναγνωρίζονται και αξιολογούνται οι κίνδυνοι, ο αντίκτυπος και το κόστος των απωλειών σε ένα περιστατικό ασφάλειας. Η εκπαίδευση των αναλυτών επικινδυνότητας στην Ελλάδα γίνεται, κυρίως, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, άλλα στερείται πρακτικής εφαρμογής. Στόχος, λοιπόν, της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση, μέσω της διαθέσιμης διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας, του τρόπου εμπλουτισμού της διδασκαλίας της ανάλυσης επικινδυνότητας, με στοιχειά πρακτικής εξάσκησης μέσω της εκπαιδευτικής τεχνικής Case Study Role Play (CSRP) η οποία εμπεριέχει τις τεχνικές μελέτη περίπτωσης και Παιχνίδι Ρόλων. Αρχικά, για την ανίχνευση και ανάδειξη καλών πρακτικών στη διδασκαλία της ανάλυσης επικινδυνότητας, επιλέχθηκε στο πρώτο μέρος της διπλωματικής να μελετηθούν θεωρίες μάθησης, όπως η πυραμίδα της μάθησης, το ταξινομικό σύστημα του Benjamin Bloom, η συνεργατική, η εμπειρική και η κοινωνική μάθηση. Στη συνέχεια θεωρήθηκε σκόπιμο, να αναλυθούν τα θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που συνδέονται συγκεκριμένα με τις τεχνικές παιχνίδι ρολών και μελέτη περίπτωσης. Στο δεύτερο μέρος, μελετήθηκε η τεχνική Case Study Role Play ως ένα εργαλείο βελτίωσης της διδασκαλίας της ανάλυσης επικινδυνότητας στην Ελλάδα και για το σκοπό αυτό αναλύθηκαν οι παγκόσμιες κοινωνικό-οικονομικές δυνάμεις που επηρεάζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, ο τρόπος με τον οποίο η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα εκπαιδεύει τους φοιτητές της και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διδασκαλία της ανάλυσης επικινδυνότητας στην Ελλάδα. Στο τελευταίο μέρος, παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο Case Study Role Play προσαρμοσμένο στη διδασκαλία της ανάλυσης επικινδυνότητας στα πλαίσια της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Συμπερασματικά, η μελέτη των θεωρητικών προσεγγίσεων έδειξε πρώτον ότι οι πρακτικές παιχνίδι ρόλων και μελέτη περίπτωσης είναι ικανές να υποστηρίξουν την εκπαίδευση των αναλυτών επικινδυνότητας, καθώς βασίζονται στην ενεργητική μάθηση η οποία σύμφωνα με την πυραμίδα της μάθησης αποδίδει ποσοστό για τη μάθηση μέσα από την πράξη ίσο με 75% και δεύτερον, ότι με την αντιστοίχηση των τεχνικών παιχνίδι ρόλων και μελέτη περίπτωσης, με τις θεωρίες της συνεργατικής, εμπειρικής και κοινωνικής μάθησης, αποκαλύπτονται σημαντικά οφέλη που συνδέονται με την εκπαίδευση στην ανάλυση επικινδυνότητας όπως η πρακτική εξάσκηση, η μάθηση μέσα από ένα κοινωνικό σύνολο και η μάθηση μέσα από την συνεργασία. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, που συμπεραίνεται μέσα από την παρούσα εργασία, είναι ότι μέσα από τη μέθοδο Case Study Role Play, επιτυγχάνεται μεγαλύτερο ποσοστό ενεργητικής μάθησης, που είναι το ζητούμενο κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης στην ανάλυση επικινδυνότητας. Τέλος, γίνεται φανερό πως όσο εξελίσσεται ο τομέας της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων στην Ελλάδα, τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη εξεύρεσης καταλλήλων μεθοδολογιών που να στηρίζουν την πρόοδο της επιστήμης. Μια από τις μεθοδολογίες, που μπορούν να υποστηρίξουν την εκμάθηση της ανάλυσης επικινδυνότητας με ένα σύγχρονο και εμπεριστατωμένο τρόπο, είναι η εκπαιδευτική μέθοδος Case Study Role Play.