Εμπειρική μελέτη της επίδρασης διαφορετικών μορφών επιχειρησιακών συστημάτων στην καινοτομία προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών : - Κυριακού, Ανδρονίκη (2014)
Η διπλωματική αυτή εργασία μελετά και συγκρίνει την επίδραση διαφόρων μορφών επιχειρησιακών συστημάτων, καθώς επίσης και του ανθρώπινου κεφαλαίου όσον αφορά τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), στην καινοτομία προϊόντων/υπηρεσιών και διαδικασιών των επιχειρήσεων, και συγκρίνει τα παραπάνω με τους κλασικούς παράγοντες καινοτομίας (έρευνα και ανάπτυξη, ανθρώπινο κεφάλαιο, ανταγωνισμός) που έχουν προσδιορισθεί από προηγούμενη έρευνα στο χώρο αυτό. Κάνοντας χρήση δεδομένων από 14.065 Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και εκτιμώντας δυο μοντέλα παλινδρόμησης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επιχειρησιακά συστήματα έχουν θετική επίδραση στην καινοτομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, η οποία όμως διαφέρει σημαντικά μεταξύ διαφόρων μορφών συστημάτων.Τα συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (customer relationships management - CRM) έχουν την ισχυρότερη επίδραση στην καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ τα συστήματα ενδοεπιχειρησιακής συνεργασίας εγγράφων έχουν την ισχυρότερη επίδραση στην κανοτομία διαδικασιών. Η τελευταία είναι ισχυρότερη από αυτήν των κλασικών παραγόντων καινοτομίας. Επίσης, σημαντική θετική επίδραση έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο ΤΠΕ (προσωπικό ΤΠΕ και εκπαίδευση ΤΠΕ), ιδιαίτερα στην καινοτομία διαδικασιών.