A holistic approach for cyber assurance of critical infrastructure through viable system modelling : - Τόπα, Ιωάννα Αικατερίνη (2014)
Στη σημερινή κοινωνία η πολυπλοκότητα είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό. Στα συστήματα πλέον συναντάμε τον όρο συστήματα συστημάτων (System of Systems) τα οποία βρίσκονται σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Όταν αναφερόμαστε σε κρίσιμες υποδομές τότε το στοιχείο αυτό της αλληλεπίδρασης είναι ακόμα πιο σημαντικό καθώς για να μπορέσουμε να τις προστατέψουμε επαρκώς, χρειάζεται να μπορούμε να καταγράψουμε όλα τα αγαθά και τα συστήματα που τις απαρτίζουν. Οι υπάρχουσες μέθοδοι ανάλυσης επικινδυνότητας δεν επαρκούν, και για το λόγο αυτό προτείνουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση ανάλυσης επικινδυνότητας η οποία έχει ως βασικό στόχο την καλύτερη προστασία της κρίσιμης υποδομής και κυρίως της διαφύλαξης της ασφάλειας από cyber attacks.