Η Οργάνωση της πρόσβασης και των δικαιωμάτων των χρηστών στο ERP σύστημα SAP - εφαρμογές στην εθνική ασφαλιστική : - Βογιατζόγλου, Ευτέρπη (2014)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία διακρίνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, το οποίο είναι θεωρητικό, αρχικά γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία και τη δομή της εργασίας. Ακολούθως, αναλύεται μια σειρά εννοιών σχετικά με τα ERP συστήματα και ειδικότερα με το διεθνές ERP σύστημα SAP. Αναφερόμαστε στον ορισμό του ERP, στην κεντρική του ιδέα, στον σκοπό, στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, στο βασικό μοντέλο, στις σύγχρονες τάσεις , στις κύριες διεθνείς εταιρείες ανάπτυξης πακέτων ERP, στην εταιρεία SAP καθώς και τις θυγατρικές της, στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε σχέση με την ανταπόκριση της SAP και στην SAP στην ελληνική αγορά. Συν τοις άλλοις, γίνεται αναφορά στη δομή των εφαρμογών, στις προσφερόμενες λύσεις και τις υπηρεσίες και στη βασική υποστήριξη SAP R/3. Ολοκληρώνουμε θίγοντας το θέμα της τοπολογίας του συστήματος και των βασικών αρχών λειτουργίας των δεδομένων SAP.Το δεύτερο μέρος βασίζεται στη χρήση και εξοικείωση με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων SAP κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης στην Εθνική Ασφαλιστική. Με άλλα λόγια, αφού προηγήθηκε η μελέτη των μαθημάτων «MichaelManagement» και υλοποιήθηκαν οι διαδικασίες στο περιβάλλον SAP της Εθνικής Ασφαλιστικής, συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες οθόνες και στη συνέχεια εμπλουτίστηκαν με αναλυτική περιγραφή των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. Η θεματολογία, λοιπόν, του Β' Μέρους αφορά τη διαχείριση της ασφάλειας στο SAP (SAP SECURITY ADMINISTRATION). Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για τις βασικές εισαγωγικές έννοιες, τη δημιουργία του Απλού, Σύνθετου και Παράγωγου Ρόλου, για τις εξουσιοδοτήσεις, τα αντικείμενα εξουσιοδότησης, τον χώρο αποθήκευσης εξουσιοδοτήσεων χρηστών (User Authorization Buffer), τη συντήρηση των εξουσιοδοτήσεων, των προφίλ και των προεπιλεγμένων δεδομένων εξουσιοδοτήσεων, καθώς και για την αξιολόγηση του ελέγχου εξουσιοδοτήσεων και την ιχνηλάτηση αυτών. Ολοκληρώνεται το Β' Μέρος με την εξαγωγή συμπερασμάτων.ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: ERP SAP, Διαχείριση της Ασφάλειας στο SAP Βασικές Εισαγωγικές Έννοιες, Απλός Ρόλος, Σύνθετος Ρόλος, Παράγωγος Ρόλος, Κριτήρια Σύνθετης Αναζήτησης για Ρόλους, Σύγκριση Ρόλων, Συντήρηση Χρήστη: Μαζικές Αλλαγές, Εξουσιοδοτήσεις, Αντικείμενα Εξουσιοδότησης, Χώρος Αποθήκευσης Εξουσιοδοτήσεων Χρηστών, Συντήρηση Εξουσιοδοτήσεων και Προφίλ, Συντήρηση των Προεπιλεγμένων Δεδομένων Εξουσιοδοτήσεων, Αξιολόγηση του Ελέγχου Εξουσιοδοτήσεων, Ιχνηλάτηση Εξουσιοδότησης.