Ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας σε πληροφοριακά συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης : - Δρογκάρης, Προκόπιος (2013)
H Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών και μεθοδολογιών. Για να καταστεί όμως δυνατή και επιτυχημένη μία τέτοια μετάβαση, δεν αρκεί η αυτοματοποίηση των υπαρχουσών διαδικασιών και η παροχή τους μέσω του Διαδικτύου. Η Δημόσια Διοίκηση καλείται να εγκαθιδρύσει και να διατηρήσει καθολικά ένα επίπεδο προστασίας και ασφάλειας, όχι μόνο αντίστοιχο και ισότιμο με αυτό των υπαρχουσών υπηρεσιών, αλλά ικανό να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα αξιοποιούνται με τρόπο διαφανή και σύννομο, λαμβάνοντας υπ όψιν το συμφέρον των πολιτών. Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη εφαρμογής και αξιοποίησης τεχνολογιών και μεθοδολογιών προάσπισης της ιδιωτικότητας σε Πληροφοριακά Συστήματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των ψηφιακών ταυτοτήτων για όλες τις συμμετέχουσες οντότητες. Αρχικά, αποτυπώνονται οι απαιτήσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε Π.Σ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και καταγράφονται συγκεντρωτικά τόσο οι δυνητικές απειλές όσο και οι πιθανές επιπτώσεις τους αναφορικά με την απώλεια των προηγούμενων απαιτήσεων, και προτείνονται τρόποι αντιμετώπισης και ελαχιστοποίησής τους. Στη συνέχεια προτείνονται ολοκληρωμένες μεθοδολογίες ενσωμάτωσης και διαχείρισης τομεακών αναγνωριστικών σε ψηφιακά πιστοποιητικά X.509 v3, σε περιβάλλοντα ομόσπονδων ταυτοτήτων και σε περιβάλλοντα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 2.0. Λαμβάνοντας υπ όψιν τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς του ελληνικού νομικού και κανονιστικού πλαισίου, προτείνεται ένα ολοκληρωμένο Πλαίσιο Ψηφιακής Αυθεντικοποίησης, μέσω του προσδιορισμού των κατάλληλων επιπέδων εμπιστοσύνης, αυθεντικοποίησης και εγγραφής των τελικών χρηστών. Τέλος, προτείνεται για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική ενσωμάτωσης και αξιοποίησης Πολιτικών και Προτιμήσεων Ιδιωτικότητας σε Π.Σ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με στόχο την απλουστευμένη παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, την παροχή των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών στους χρήστες για τη συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση των προσωπικών τους δεδομένων, καθώς και τη διαβεβαίωση για την τήρηση των αντίστοιχων νομικών και κανονιστικών απαιτήσεων από την πλευρά των παρόχων.