Μελέτη και ανάλυση των προτύπων διακυβέρνησης και οργάνωσης των τεχνολογιών πληροφοριών στην επιχείρηση Val IT και COBIT : - Μαδημένος, Ανδρέας (2014)
Στη σημερινή εποχή, η ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνολογίας Πληροφοριών επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον των επιχειρήσεων και δημιουργεί νέες ανάγκες για την υποστήριξη της τεχνολογίας αυτής. Από τη στιγμή που δημιουργείται οποιαδήποτε πληροφορία σε μια επιχείρηση, μέχρι την στιγμή όπου η πληροφορία αυτή θα αχρηστευτεί, η χρήση της τεχνολογίας καθορίζει την αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση της πληροφορίας αυτής. Ως εκ τούτου, σήμερα οι επιχειρήσεις προσπαθούν, ολοένα και περισσότερο να δημιουργήσουν αξία βασιζόμενες σε επενδύσεις, οι οποίες αφορούν τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών. Η ενέργεια αυτή, σε συνδυασμό με ένα σύνολο άλλων δραστηριοτήτων της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα, με τη βέλτιστη διαχείριση των δαπανών, οι οποίες αφορούν τις υπηρεσίες που παρέχονται στην επιχείρηση μέσω της χρήσης της τεχνολογίας πληροφοριών, ή με τη διατήρηση των κινδύνων που απορρέουν από τη χρήση της σε ένα αποδεκτό επίπεδο, συντελούν όλες μαζί στην επίτευξη δημιουργίας βέλτιστης αξίας για την επιχείρηση, το οποίο γεγονός, άλλωστε, αποτελεί κύριο στόχο όλων των επιχειρήσεων. Προκειμένου λοιπόν να ικανοποιηθεί ο κύριος σκοπός των επιχειρήσεων απαιτούνται κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης της τεχνολογίας πληροφοριών, τα οποία θα περιλαμβάνουν ορθές πρακτικές για τη δημιουργία βέλτιστης αξίας από τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών. Για τον λόγο αυτό, έχουν αναπτυχθεί αρκετά τέτοια χρήσιμα εργαλεία διαχείρισης, τα οποία ενσωματώνουν ένα σύνολο πρακτικών και αποδεδειγμένων αρχών διακυβέρνησης, διαδικασιών και οδηγιών υποστήριξης, οι οποίες βοηθούν τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης να κατανοήσουν πλήρως τη σημασία της τεχνολογίας πληροφοριών και να βελτιστοποιήσουν την απόδοση των επενδύσεων που σχετίζονται με αυτήν. Μία από τις μεγαλύτερες χρησιμότητες της ανάπτυξης των εργαλείων αυτών αποτελεί η ικανότητα εφαρμογής τους σε οποιαδήποτε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους ή σκοπού (κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα).