Καταγραφή και αξιολόγηση τεχνολογικών λύσεων για την υλοποίηση του "right-to-be-forgotten" : - Δημητρέλης, Δημήτριος (2014)
Ο πυρήνας του δικαιώματος στη "λήθη" έχει οριστεί ως: "Αν ενα άτομο δεν θέλει πλέον κάποιο άλλο άτομο να επεξεργάζεται τα προσωπικά του δεδομένα και δεν υπάρχει κάποιος νόμιμος λόγος για την διατήρηση τους, τα δεδομένα πρέπει να αφαιρούνται από τα συστήματα άλλων". Παρόλα αυτά, οι οντότητες και οι μεταξύ τους συσχετίσεις δεν έχουν σαφείς ορισμους, οπότε αυτό δημιουργεί προβλήματα σχετικά με το τι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε μια υλοποίηση του δικαιώματος στη "λήθη". Επίσης υπάρχουν διάφοροι τεχνολογικοί περιορισμοί, οι οποίοι δυσκολεύουν την υλοποίηση του. Τα κριτήρια που τέθηκαν για την αξιολόγηση των εργαλείων είναι να έχουν τη λειτουργία διαγραφής δεδομένων (ώστε να αφαιρεθούν τα αρχεία του χρήστη), της προστασίας αντιγραφής δεδομένων (για τον περιορισμό της διάδοσης των αρχείων), της αναζήτησης (για την εύρεση των αρχείων και των αντιγράφων τους στο διαδίκτυο), της πιστοποίησης ταυτόττηας (για να αναγνωρίζεται ο κάτοχος των δεδομένων και οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες) και τέλος της συμβατότητας (για να μπορεί να γίνει χρήση του δικαιώματος στ "λήθη" ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που χρησιμοποιείται). Έπειτα παρουσιάζονται τα εργαλεία, ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας τους, καθώς και να γίνουν εμφανείς οι δυνατότητες τους/αδυναμίες τους. Ακολουθεί αξιολόγηση τους με βάση τα κριτήρια πυο τέθηκαν. Στο τελευταία κεφάλαιο, εξάγονται συμπεράσματα, καθώς κάποια κριτήρια δεν καλύπτονται από κανένα εργαλείο, ενώ κάποια άλλα δεν καλύπτονται από την πλειοψηφία τους. Παρόλα αυτά, σε αυτή την εργασία τίθενται οι βάσεις για την υλοποίηση ενός νεου εργαλείου που θα δίνει τη δυνατότητα της εφαρμογής του δικαιώματος στη "λήθη", ενώ γίνονται εμφανείς οι δυσκολίες στην υλοποίηση λόγω τεχνικών περιορισμών.