Κρυπτογράφηση με διατήρηση της διάταξης των δεδομένων για την ασφαλή και αποδοτική εκτέλεση ερωτημάτων βάσεων δεδομένων στο υπολογιστικό νέφος = - Ραχωβίτσας, Ευάγγελος (2014)
Το Υπολογιστικό Νέφος ή Cloud Computing, προσφέρει πολλές επιλογές και λύσεις σε προβλήματα του τεχνολογικού κόσμου. Μία από τις λύσεις αυτές είναι η παροχή υπηρεσιών βάσεων δεδομένων στους χρήστες, υπηρεσία πολύτιμη για πολλούς οργανισμούς και χρήστες. Όμως η διατήρηση των δεδομένων στον πάροχο υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους ελλοχεύει κινδύνους καθώς είτε τρίτες οντότητες με κακόβουλες διαθέσεις είτε ο ίδιος ο πάροχος θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν παράνομα με αποτέλεσμα ίσως ακόμα και καταστρεπτικών συνεπειών για τον χρήστη ή τον οργανισμό. Στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η έρευνα για την αποτελεσματική κρυπτογράφηση των δεδομένων με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπεται η ασφαλή και αποδοτική εκτέλεση ερωτημάτων βάσεων δεδομένων στο Υπολογιστικό Νέφος και στη συνέχεια η πρόταση μοντέλου αλλά και η υλοποίηση του που θα υποστηρίζει τις λειτουργίες αυτές. Βέβαια, για να επιτευχθεί ο σκοπός μελετήθηκαν οι μέθοδοι και τα μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τελικά διαπιστώθηκε ότι η χρήση μεθόδου κρυπτογράφησης των δεδομένων με διατήρηση της διάταξης των στοιχείων μπορεί να διαρρέει εκ φύσεως την διάταξη των δεδομένων αλλά προσφέρει το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας και την ευελιξία για την εκτέλεση πολύπλοκων ερωτημάτων βάσεων δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα άλλα μοντέλα που έχουν προταθεί με το σκοπό αυτό, αφορούν μονοδιάστατα δεδομένα αλλά το προτεινόμενο μοντέλο από αυτή την εργασία, και η υλοποίηση τού σχεδιάσθηκαν ώστε να αφορούν, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, πολυδιάστατα δεδομένα.