Απομόνωση γονιδιωματικού DNA από άγρια στελέχη γαλακτικών βακτηρίων και μοριακές αναλύσεις : - Κατσούλη, Αιμιλιάνα; Στακάκη, Μαρία (2014)
Το ενδιαφέρον του ανθρώπου για την παρασκευή προϊόντων τα οποιά θα έχουν ωφέλιμο αντίκτυπο στην υγεία των καταναλωτών έχει στραφεί εδώ και πολλές δεκαετίες στα γαλακτικά βακτήρια. Από την αρχαιότητα τα βακτήρια αυτά χρησιμοποιούνταν ακούσια στην παραγωγή διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ τυριών) χωρίς όμως να είναι γνωστά τα οφέλη των μικροοργανισμών αυτών καθ αυτών στην υγεία του ανθρώπου. Το τυρί είναι από τα πιο γνωστά ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τυριών που κυκλοφορούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν δέκα άγρια στελέχη γαλακτικών βακτηρίων τα οποία είχαν προηγουμένως απομονωθεί από παραδοσιακά τυριά Λήμνου (καλαθάκι και μελίχλωρο) με σκοπό το μοριακό διαχωρισμό των επιμέρους στελεχών. Για το σκοπό αυτό, αρχικά έγινε απομόνωση του γονιδιωματικού DNA από τα υπό μελέτη στελέχη και έπειτα το απομονωθέν DNA από πέντε επιλεγμένα στελέχη υπέστη ενζυμική πέψη είτε μέσω της περιοριστικής ενδονουκλεάσης EcoRI, είτε μέσω της περιοριστικής ενδονουκλεάσης ΝοtI. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ο διαχωρισμός των θραυσμάτων που προέκυψαν μέσω ηλεκτροφόρησης σε πηκτή αγαρόζης. Τα αποτελέσματα της ηλεκτροφόρησης έδειξαν ότι όλα από τα υπό μελέτη στελέχη έδωσαν θραύσματα του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος μετά από την πέψη με το περιοριστικό ένζυμο EcoRI ενώ με περιοριστικό ένζυμο ΝοtI αποτελέσματα έδωσαν μόνο δυο από τα υπό μελέτη στελέχη. Όμως, ο διαχωρισμός των θραυσμάτων μέσω της τεχνικής της ηλεκτροφόρησης που εδώ εφαρμόστηκε δεν ήταν ικανοποιητικός και ως εκ τούτου πιο προηγμένες τεχνικές ηλεκτροφόρησης απαιτούνται για το σκοπό αυτό να εφαρμόζονται (π.χ. PFGE).