Πολυδιάστατη ανάλυση δράσεων έξυπνης ψηφιακής πόλης (smart city) δήμων Αθηναίων και Τρικκαίων : - Αρμενάκης, Ελευθέριος (2014)
Η αρχική χρήση των πληροφοριακών συστημάτων ήταν η υποστήριξη της ενδοεπιχειρησιακής λειτουργίας. Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν πληροφοριακά συστήματα απο επιχειρήσεις για την δημιουργία νέων υπηρεσιών καθώς και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η έρευνα σε ένα τρίτο πεδίο χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων , αυτό της χρήσης τους σε επίπεδο πόλης τόσο για την λύση των προβλημάτων όσο και για την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση. Οι πόλεις που χρησιμοποιούν την τεχνολογία με αυτό το τρόπο συχνά αναφέρονται ως έξυπνες-ψηφιακές πόλεις. Η μελέτη αυτή χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο ανάλυσης που προτάθηκε από τον Chourabi et al., 2011 [12] και αφορά την μελέτη οκτώ παραγόντων και την σχέση τους με της «έξυπνες» δράσεις που υπάρχουν στην προς μελέτη πόλη. Η υλοποίηση του προτύπου αυτού γίνεται μέσω της διεξαγωγής συνεντεύξεων με υπευθύνους για τα έργα αυτά. Το πλαίσιο εφαρμόστηκε στις πόλεις της Αθήνας και των Τρικάλων. Για την εκπλήρωση του σκοπού της η εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια.Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αρχικά μια θεωρητική θεμελίωση της έννοιας της έξυπνης-ψηφιακής πόλης και στην συνέχεια παρουσιάζονται παραδείγματα έξυπνων πόλεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται με λεπτομέρεια το πλαίσιο έρευνας και o καθένας από τους παράγοντες του.Στο τρίτο κεφάλαιο αφού γίνεται μια παρουσίαση των συστημάτων και των δράσεων του Δήμου Αθηναίων πάνω στις έξυπνες πόλεις , εξήχθησαν κάποια συμπεράσματα από τις συνεντεύξεις που έγιναν, που αφορούσαν τους παράγοντες του προτύπου.Στο τέταρτο κεφάλαιο εφαρμόστηκε η ίδια μεθοδολογία για την πόλη των Τρικάλων. Τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρουμε κάποια συμπεράσματα τόσο για τις έξυπνες πόλεις γενικότερα όσο και για τις πόλεις που μελετήσαμε.