Η γελοιογραφία και το δαιμονικό : - Πασχάλης, Βασίλης Α. (Ιδίοις αναλώμασιν, 2006)
Το βιβλίο εξετάζει τη γελοιογραφία που εμπλέκει τις επί αιώνες θεωρούμενες ως πλέον αντιπροσωπευτικές απεικονίσεις του κακού -τους δαίμονες. Το βιβλίο εξετάζει τις θεωρητικές βάσεις, στις οποίες στηρίζεται η γελοιογραφική δαιμονοποίηση και, επί πλέον, επιχειρεί μια στοχαστική ιστορική περιδιάβαση στις απεικονίσεις των γελοιογραφικών δαιμόνων από τη Μεταρρύθμιση και τις ρίζες της, έως τη σχεδόν πρόσφατη εποχή. Ψηλαφά την έννοια του χιούμορ μέσα στο πλαίσιο αυτό, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει η γελοιώδης "παραμόρφωση", και εξετάζει τις συναφείς επικράτειες του γκροτέσκου και του μακάβριου, ώστε να γίνει ορατό το πεδίο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η ιδιότυπη αυτή μίξη σάτιρας και επιθετικού ονειδισμού. -- [οπισθόφυλλο]