Λέσβος - Χατζημιχάλη - Παπαλιού, Μαρία (Σαπφώ, 2004)
Η Λέσβος, το νησί στο οποίο η Ανατολή συναντά τη Δύση. Ο κινηματογραφικός φακός της Μαρίας Χατζημιχάλη - Παπαλιού ακολουθεί το οδοιπορικό στο ακριτικό νησί, στο νησί που διάλεξαν να κατοικήσουν οι πρώτοι άποικοι, τα πρώτα ανήσυχα πνεύματα στην ιστορία του πολιτισμού. Τη Λέσβο, εκεί που λαμπιρίζουν τα φύλλα της ελιάς κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο, εκεί που βρήκαν τα φτερά της έμπνευσης η Σαπφώ, ο Ελύτης και ο Θεόφιλος.