Πόλις - κράτος - Λαμπρινουδάκης, Βασίλης (Αρχαία ελληνική ιστορία ;, 1994)
Το ταινιομάθημα παρουσιάζει τη δομή και τη λειτουργία της αρχαίας πόλης κράτους, κυρίως με το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Κορίνθου ως μητρόπολης και των Συρακουσών ως αποικίας. Με την περιπλάνηση στις δυο αυτές πόλεις αλλά και με αναφορές σε πολλούς αρχαιολογικούς τόπους φωτίζεται ο ευρύτερος χώρος της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, όπου είχαν αναπτυχθεί οι αρχαίες ελληνικές πόλεις.