Μνήμη μηδικών πολέμων - Οικονόμου, Γιώργος; Λαμπρινουδάκης, Βασίλης (Αρχαία ελληνική ιστορία ;, 1995)
Οι μηδικοί πόλεμοι καλύπτουν τις πρώτες δεκαετίες του 5ου π.Χ. αιώνα (499-479 π.Χ.) και ο απόηχος τους φτάνει έως το 449 π.Χ. Στο ταινιομάθημα αυτό δίνονται τα πρό των περσικών πολέμων γεγονότα και η κατάσταση των εμπόλεμων; οι κυριότερες συγκρούσεις (Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Σαλαμίνα, Πλαταιές) με τους πρωταγωνιστές τους και τις ιδιάιτερες πολεμικές τακτικές του καθενός; οι συνέπειες της νίκης για την Ελλάδα και τον γνωστό τότε κόσμοστον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Το ιστορικό παρελθόν παρουσιάζεται εναλλάξ με τις σύγχρονες εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και με βάσει τις άμεσες και έμμεσες ιστορικές πηγές.