Σύστημα σήμανσης για μουσεία : - Ιωακειμίδου, Καλλιρόη - Μαρία (2007)
Ο άνθρωπος καλείται συχνά να πλοηγηθεί σε διαφορετικούς εσωτερικούς ή και υπαίθριους χώρους. Συχνά η δομή ή οι ενδείξεις που λαμβάνει από το περιβάλλον του, δεν επαρκούν ώστε να μπορέσει να καταφτάσει στο στόχο του, πόσο μάλλον με τον τρόπο ή στο χρόνο που θα επιθυμούσε. Η σήμανση αποτελεί ένα ισχυρά αποτελεσματικό μέσο, αναπαράστασης των πληροφοριών με αφαιρετικό συνήθως τρόπο, που θα ήθελε το άτομο να λαμβάνει από το περιβάλλον του. Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται με το θέμα της σήμανσης των μουσείων. Αρχικά παρουσιάζεται μία εκτεταμένη μελέτη που αφορά κυρίως την συμβολή και τον τρόπο λειτουργίας της σήμανσης εστιάζοντας ιδιαίτερα στα μουσεία και στη συνέχεια γίνεται εφαρμογή των αποτελεσμάτων και των μεθόδων που παρουσιάστηκαν, στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας, είναι η παρουσίαση μίας σχεδιαστικής πρότασης ενός συστήματος σήμανσης, που θα μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε μουσεία όσο και σε άλλους χώρους που πληρούν τα κριτήρια που τίθενται κατά την πορεία της εργασείας