Μυστήριο στις Κυκλάδες - Μαλέα, Όλγα, 1960-; Ντούμας, Χρίστος Γ. (Αρχαία ελληνική ιστορία, 1993)
Το ταινιομάθημα προσεγγίζει τον κυκλαδικό πολιτισμό της τρίτης χιλιετίας π.Χ. μέσα από το χαρακτηριστικό δημιούργημά του, τα μαρμάρινα ειδώλια. Φωτίζει τις καινοτομίες των Κυκλαδιτών αλλά και τις επιρροές τους από άλλες κοινωνίες, προβάλλει τις μεθόδους και τον προβληματισμό της σύγχρονης αρχαιολογικής επιστήμης και υποδηλώνει το συνεχή διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, αφού το παρελθόν παραμένει πάντα ανοιχτό στις ερμηνευτικές τάσεις κάθε εποχής.