Προστασία προσωπικών δεδομένων στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας : - Λαζαρίδης, Σάββας Α. (2009)
Οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας ενεργούνται με σκοπό να διαμορφώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα χώρο δικαιοσύνης ελευθερίας και ασφάλειας.Πλέον θεωρείται δεδομένη η ελευθερία που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα ταξίδια, την εργασία και τη διαμονή οπουδήποτε εντός της ΕΕ. Για να επωφεληθούν πλήρως αυτού του δικαιώματος, οι πολίτες χρειάζεται να ζουν και να ενεργούν εντός ενός πλαισίου απόλυτης ασφάλειας. Πρέπει να προστατεύονται από το διεθνές έγκλημα, να έχουν ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη και να τυγχάνουν σεβασμού των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ένωση.Έτσι σε ένα περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο , οι αρχές οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας καλούνται να εκσυγχρονιστούν και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα τους . Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους αυτής συλλέγουν και επεξεργάζονται ένα σύνολο δεδομένων το περιλαμβάνει τόσο απλά όσο και προσωπικά δεδομένα.Αντιλαμβανόμενοι την μεγάλη σημασία των δεδομένων αυτών για την επίτευξη της αποστολής των αρχών οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας , θα έπρεπε να καθοριστεί ένα νομικό πλαίσιο το οποίο να θωρακίζει τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών τα οποία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να θιγούν , όσο τα δεδομένα των πολιτών αποτελούν αντικείμενο συλλογής και επεξεργασίας από τις αρχές αυτές . Αυτό είναι και το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας.Από καιρό επίσης έχει αναγνωριστεί ότι η καταπολέμηση των σοβαρών μορφών εγκλήματος θα είναι αποτελεσματική μόνο με τη συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στα πλαίσια της εργασίας αυτής μελετήθηκε και αναλύεται το σύνολο της υφιστάμενης ισχύουσας νομοθεσίας στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το πέρασμα του χρόνου.Οι ανάγκες για οργάνωση όλων αυτών των δεδομένων και αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, οδήγησε σε σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται από τις εν λόγω αρχές όπως τα Schengen Information System(I.S.) 1 και 2, το Europol I.S. και τέλος το EURODAC I.S. τα οποία μελετήθηκαν και αναλύονται στα κεφάλαια που ακολουθούν.Επίσης στη διάθεση των αρχών ασφαλείας βρίσκονται πλέον διαθέσιμες προς χρήση νέες τεχνολογίες ελέγχου μέσω βιομετρικών δεδομένων και οι οποίες ήδη εφαρμόζονται σε ορισμένες εφαρμογές όπως το Ε-passport , εξασφαλίζοντας ένα υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας οι οποίες επίσης αναλύονται στα πλαίσια της εργασίας.Σε όλο αυτό τον κυκεώνα νομοθετικών διατάξεων, και πληροφοριακών συστημάτων τα οποία συλλέγουν και επεξεργάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα, οι πολίτες έχουνε ένα σύνολο δικαιωμάτων τα οποία μπορούνε να ασκήσουν. Έτσι συμπεριλήφθηκε και ένα σύνολο ενδεικτικών αποφάσεων των αρμοδίων κατά περίπτωση αρχών και οργάνων. Τελικά όμως συνεχίζει να ισχύει η αρχή της αναλογικότητας ανάμεσα στο επίπεδο των μέτρων που λαμβάνονται και του σκοπού που επιδιώκεται στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας ή μήπως όλα αυτά τα μέτρα που υιοθετούνται καταλήγουν πλέον να ασκούν ένα δυσανάλογα σκληρό έλεγχο σε βάρος των πολιτών;