Βασικές μέθοδοι αποθεματοποίησης στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων : - Ανδρικοπούλου, Σοφία (2014)
Η εκτίμηση των μελλοντικών αποθεμάτων για την πληρωμή των αποζημιώσεων αποτελεί μία από τις βασικότερες ενέργειες μιας Ασφαλιστικής Εταιρίας. Όσο πιο άμεσα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους της τόσο πιο βιώσιμη και φερέγγυα θεωρείται μία εταιρία. Σε μία περίοδο που εποπτεία των Ασφαλιστικών Εταιριών έχει γίνει αυστηρότερη, απαιτείται από την πλευρά της ΕΠ.Ε.Ι.Α (Επιτροπή Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης) όλο και μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο αλλά και στους ασφαλισμένους της. ΟΙ μέθοδοι υπολογισμού των αποθεμάτων στις γενικές ασφαλίσεις είναι διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται στις ασφαλίσεις ζωής. Οι περισσότερες από αυτές υποθέτουν ότι τα μελλοντικά αποθέματα μπορούν να υπολογιστούν με βάση τις ζημιές που καταγράφηκαν στο παρελθόν. Η υπόθεση όμως αυτή δεν είναι εντελώς σωστή γιατί ο τρόπος λειτουργίας και η πολιτική μιας εταιρίας αλλάζουν συνεχώς. Επομένως οι Αναλογιστές κατά την εκτίμηση, θα πρέπει να αντιλαμβάνονται και να κρίνουν αυτές τις αλλαγές. Στην Αναλογιστική Βιβλιογραφία γίνεται αναφορά σε αρκετές μεθόδους Αποθεματοποίησης. Μία από τις πιο γνωστές είναι αυτή της Simply Chain Ladder (SCL) πάνω στην οποία στηρίχτηκαν αργότερα και άλλοι ερευνητές για να τεκμηριώσουν την δική τους επιστημονική θέση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια προσέγγιση που να δίνει αξιόπιστα και σίγουρα αποτελέσματα των μελλοντικών αποθεμάτων γι αυτό οι εταιρίες συνδυάζουν διάφορες μεθόδους. Όμως μία Ασφαλιστική Εταιρία εκτός από την εκτίμηση των μελλοντικών της ζημιών, χρειάζεται και άλλες πληροφορίες όπως είναι ένα μέτρο που να χαρακτηρίζει το λάθος της εκτίμησης. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται οι στοχαστικές μέθοδοι της Poisson, του Αναμενόμενου Δείκτη Ζημιών, της Munich Chain Ladder, των Bornhuetter Ferguson και το μοντέλο του Mack όπου θα περιγράψουμε αναλυτικά στα παρακάτω κεφάλαια. Προηγουμένως όμως θα κάνουμε μία αναφορά στην έννοια της Αποθεματοποίηση.