Χρήση τεχνολογιών προστασίας της ιδιωτικότητας (PETs) στα κοινωνικά δίκτυα : - Μούσα, Γαβριέλα (2014)
Στις μέρες μας, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί την εξάρτηση της από τη συλλογή πληροφοριών, και με την επεξεργασία τους, δημιουργείται το μεγάλο ζήτημα της προστασίας του χρήστη από την κατάχρηση των δεδομένων του και την προστασία της ιδιωτικότητας του. Το ζήτημα της ιδιωτικότητας των προσωπικών δεδομένων χρήζει ιδιαίτερης εξέτασης κυρίως λόγω των κοινωνικών δικτύων, όπου υπάρχουν κίνδυνοι καταπάτησης της ιδιωτικότητας προσωπικών δεδομένων.Στα κοινωνικά δίκτυα, τα προσωπικά δεδομένα μπορεί να γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Η εγγραφή σε ένα τέτοιο κοινωνικό δίκτυο είναι απλή και συνήθως γίνεται χωρίς να απαιτείται εξειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και συνήθως χωρίς ο χρήστης να διαβάσει τους όρους χρήσης που εκεί όμως εντοπίζονται κρυμμένα μυστικά. Οι ανησυχίες για την προστασία του απορρήτου αυξάνονται, ωστόσο, οι τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας (PETs), δεν είναι ευρέως διαδεδομένες και ο ρυθμός ανάπτυξής τους αυξάνεται αργά. Παρ' όλο που τα PETs είναι ευρέως αναγνωρισμένα για την αποτελεσματικότητα τους στη μείωση των κινδύνων της ιδιωτικότητας, η πλειονότητα των χρηστών δεν τα χρησιμοποιεί. Και αυτό το παράδοξο είναι που θα εξεταστεί σε αυτή την εργασία. θα εξεταστούν οι παράγοντες που θεωρούν οι χρήστες σημαντικούς ώστε να τους ωθήσει να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία προστασίας της ιδιωτικότητάς τους. Πιο αναλυτικά, στην παρούσα διπλωματική μελετάται η συμπεριφορά του χρήστη που είναι μέλος σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζει θέματα που αφορούν την ιδιωτικότητά του. Γίνεται προσπάθεια να ερευνηθεί αν οι χρήστες γνωρίζουν τους κινδύνους που προέρχονται από τα κοινωνικά δίκτυα, και αν χρησιμοποιούν κατάλληλα εργαλεία προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο αξιολόγησης των PETs. Τέλος, ελέγχονται ποιοί παράγοντες είναι αυτοί που είναι τόσο σημαντικοί για τους χρήστες ώστε να τους ωθήσουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο από τα εργαλεία για προστασία της ιδιωτικότητας των προσωπικών τους δεδομένων και ποιοί λιγότερο σημαντικοί, ώστε να γίνουν κάποιες προτάσεις-εισηγήσεις στους κατασκευαστές εργαλείων για καλύτερα αποτελέσματα.