Μελέτη και κατασκευή συστήματος οπτικής καταγραφής (visual sensus) βιοποικιλότητας ψαριών, φυκιών και ασπόνδυλων στην περιοχή της βόρειας Σάμου : - Βαρκάρης, Ζωρζής (2013)
Η οργάνωση και η παρουσίαση δεδομένων βιοποικιλότητας είναι άμεσα συσχετισμένη με ειδικά σχεδιασμένες βάσεις δεδομένων με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν την εύκολη καταχώρηση των δεδομένων και την εύχρηστη και οργανωμένη παρουσίασή τους. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αποτελούν εργαλείο διαχείρισης της πληροφορίας εντός του εργαστηρίου των ερευνητικών ομάδων. Μπορούν όμως ταυτόχρονα να αποτελούν και πηγή πληροφόρησης για το ευρύ κοινό και για ερευνητές από άλλες περιοχές του κόσμουδίνοντάς τους πρόσβαση σε χρήσιμη πληροφορία άμεσα, επιτρέποντάς τους να κάνουν τις συγκρίσεις τους και τις παρατηρήσεις τους σε δεδομένα, που παλαιότερα θα ήταν αρκετά δύσκολη η προσπέλασή τους. Σε αυτό συμβάλει και οπτικοποίηση των δεδομένων (data visualization) η οποία αποτελεί τη διαδικασία αναπαράστασης αφαιρετικών ή επιστημονικών δεδομένων με τη μορφή εικόνας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη και βαθύτερη κατανόηση της σημασίας των δεδομένων και των μεταβλητών ή των μονάδων που συνιστούν τα δεδομένα αυτά. Λόγω των τεράστιων και συνεχώς αυξανόμενων ποσοτήτων και πηγών πληροφορίας, η ανάγκη για οπτικοποίηση είναι μεγάλη. Εφαρμόζοντας διάφορα μέσα οπτικοποίησης, η μελέτη των δεδομένων γίνεται πιο αποδοτική: τα δεδομένα εξετάζονται μαζικά και γρήγορα. Επίσης, η οπτικοποίηση των δεδομένων συμβάλλει στην ουσιαστική κατανόηση ενός ορισμένου προβλήματος και μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων εννοιών και λύσεων.Η τεχνική της οπτικοποίησης δεδομένων βρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή στον τομέα της Βιοπληροφορικής. Συγκεκριμένα, η οπτικοποίηση εφαρμόζεται σε δεδομένα πληθυσμών ειδών ,περιβαλλοντολογικών συνθηκών , συστημικής βιολογίας, κλπ. Η πρόσφατη και ολοένα μεγαλύτερη πρόοδος στη διαθεσιμότητα δεδομένων και στις μεθόδους ανάλυσης έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους ερευνητές, έτσι ώστε αυτοί να είναι σε θέση να βελτιώσουν τις μεθόδους καταγραφής της βιοποικιλότητας σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.Το Aegean FishCast αποτελεί ένα εργαλείο της ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους για την ορθή καταγραφή και αποθήκευση των δεδομένων που αφορούν στους πληθυσμούς των Φυκιών (Algae) στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους , σε συνδυασμό με γεωγραφικέςκαι περιβαλλοντολογικές παραμέτρους και οπτικοποίησης των αποτελεσμάτων με σκοπό την εξόρυξη πολύτιμης πληροφορίας.