Μαθηματικά μοντέλα στην ανάπτυξη πληθυσμού βακτηρίων σε βιοχημικούς αντιδραστήρες : - Αναστασίου, Άντρη (2013)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την μικροβιακή ανάπτυξη βακτηρίων σε βιοχημικούς αντιδραστήρες (βιοαντιδραστήρες). Μελετούμε το πολύ γνωστό μοντέλο της εκθετικής ανάπτυξης με την εισαγωγή νέων όρων που περιγράφουν την πληθυσμιακή πυκνότητα των βακτηρίων και την συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών.Καταγράφουμε και σχολιάζουμε μερικά από τα πιο σημαντικά μοντέλα που αφορούν στις διάφορες κινητικές αναπαραγωγής. Ειδικότερα μελετάμε δύο ρυθμούς ανάπτυξης που περιγράφουν την κυτταρική ανάπτυξη: την κινητική Monod και την κινητική παρεμπόδισης από το υπόστρωμα. Περιγράφουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των συστημάτων για κάθε ένα ρυθμό ανάπτυξης βρίσκοντας αναλυτικά τα σημεία ισορροπίας και από τα πορτραίτα φάσης μελετάμε την ευστάθεια τους.Στην συνέχεια παρατηρούμε πως ανταποκρίνονται σε πεπερασμένο ή άπειρο χρόνο τα μοντέλα αυτά εισάγοντας δύο πληθυσμούς βακτηρίων.