Μαθηματική μοντελοποίηση επιχειρησιακών διαδικασιών σε εταιρεία ανακύκλωσης : - Γνησίου, Μαρία (2013)
Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η πρακτική εφαρμογή της μαθηματικής μοντελοποίησης και του γραμμικού προγραμματισμού σε μια εταιρία ανακύκλωσης. Η χρήση των δυο παραπάνω εργαλείων αποσκοπεί στη διεξαγωγή ενός μαθηματικού μοντέλου με αντικειμενικό στόχο την εφαρμογή στρατηγικών για τη βέλτιστη δυνατή λήψη αποφάσεων, στους τομείς της αποδοτικότητας της επιχείρησης και τη μεγιστοποίηση κέρδους. Αναλυτικότερα, ο γραμμικός προγραμματισμός προσεγγίζει τη χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης, εξετάζοντας τον ισολογισμό της (κόστος για μηχανήματα, μισθοδοσία εργατικού δυναμικού, κέρδη κτλ.) αντλώντας πληροφορία για την δημιουργία ορθολογικού πλαισίου λήψης-απόφασης με στόχο τη διεξαγωγή συμπερασμάτων για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης καθώς επίσης και την αύξηση των εσόδων, και ελαχιστοποίηση του κόστους. Χρησιμοποιώντας τη μαθηματική μοντελοποίηση, πραγματοποιείται δημιουργία μαθηματικού ομοιώματος ικανό για την συστηματική μελέτη του υπό εξέταση προβλήματος καθώς εμπεριέχει τον διαχωρισμό του προβλήματος σε επιμέρους βήματα (παράμετροι-μεταβλητές) και τον εντοπισμό των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ των επιμέρους βημάτων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συλλέξουμε έναν όγκο δεδομένων (μεταβλητές απόφασης, ροές υλικών, ισοζύγια κτλ.) ώστε να κατασκευάσουμε ένα ευέλικτο μοντέλο που θα εκφράζει το κριτήριο βελτιστοποίησης (ανάλογα με την επιλογή του κριτηρίου βελτιστοποίησης, εκφράζεται με μεγιστοποίηση ή ελαχιστοποίηση του κριτήριου βελτιστοποίησης) . Στην εταιρεία ανακύκλωσης που έχουμε συλλέξει τα δεδομένα θέλουμε να εξετάσουμε πως με τα στοιχεία που μας έχει δώσει η εταιρεία για το έτος 2012, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της και κατ επέκταση να αυξηθούν τα κέρδη της.