Εν Βενετία 1453... - Μαλτέζου, Χρύσα Α.; Παναγιωτάκης, Νικόλαος Μ.; Κότση, Αριάν (Βυζαντινή ιστορία ;, 1995)
Στις σχέσεις του Βυζαντίου με τη Δύση η περίπτωση της Βενετίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι η πόλη που εξελίχθηκε σταδιακά από ασήμαντη επαρχία υποτελής στον αυτοκράτορα, σε σύμμαχο και στη συνέχεια σε διεκδικητή και κάτοχο βυζαντινών εδαφών. Η ιστορία της Βενετίας δίνεται με χρονικές αναδρομές μέσα από την πολεοδομία την τέχνη, τη διοίκηση και την οργάνωση της πόλης. Τα ιστορικά συμβάντα προκύπτουν έμμεσα από τις πλασματικές επιστολές που ανταλλάσουν, μετά την άλωση του 1453, δυο φανταστικά πρόσωπα της εποχής: η Βυζαντινή Ειρήνη Φιλανθρωπηνή που ζει στη Βενετία και ο θείος της Λέων Φιλανθρωπηνός από τον Μυζηθρά